Dolar 34,4795
Euro 36,4287
Altın 2.955,56
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Amasya’da “cennet hurması” hasadı başladı

AMASYA (AA) – Amasya'da Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurmasının üreticileri yaklaşık bir ay sürecek hasat dönemine başladı …

Amasya’da “cennet hurması” hasadı başladı
21 Ekim 2021 12:59
314
A+
A-

AMASYA (AA) – Amasya'da Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurmasının üreticileri yaklaşık bir ay sürecek hasat dönemine başladı.

Ziyaret beldesinde düzenlenen hasat şenliğine katılan Amasya Valisi Mustafa Masatlı, sezonun ilk hasadını yaptı.

Vali Masatlı, gazetecilere, Amasya'nın tarım ve hayvancılık bakımından bölgenin önemli bir merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Amasya’nın şeker pancarı tohumunda Türkiye’de birinci, soğanda ikinci, misket elmada üçüncü, bamya, salatalık ve şeker pancarı üretiminde beşinci, kiraz üretiminde ise yedinci sırada yer aldığına işaret eden Masatlı, şunları kaydetti:

“Bunun yanında ilimizde üretimi artan çeşitli ürünler de mevcuttur. Bunlardan bir tanesi de Trabzon hurması ya da cennet hurması olarak adlandırdığımız meyvedir. Bugün bu ürünün hasadı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. İlimizde bu yıl toplu olarak, ekili 370 dekar alanda hasat yapılacaktır. Önümüzdeki günlerde ayrıca yüzde 75 devlet destekli olmak üzere 240 dekarlık alan için, talep eden üreticilerimize cennet hurması fidanı dağıtacağız.”

Ürün çeşitliliği ile sadece yerel sofralara değil, dış pazarlara da üretim yapan illerden birisi olduklarını ifade eden Masatlı, şöyle devam etti:

“Bu meyvenin raf ömrü, özelliği itibarıyla çok kısadır. Kurutma yöntemi ise bu ürünün raf ömrünü uzatmak ve daha yüksek bir fiyatla satılmasını sağlamak için gereklidir. İlimizde de bu açığı kapatmak için profesyonel bir kurutma tesisini de yakın zamanda Çiğdemlik köyünde hizmete açacağız. Ayrıca 3 kurutma tesisimiz de proje aşamasındadır. Bu ürünün yaş ve kuru satışı arasında yaklaşık 9-10 kat fiyat farkı var. Vatandaşlarımızın gelir artışına katkı sağlaması bakımından kurutma tesisi yapımlarına destek olmaya devam edeceğiz. Tüm bu çalışmalarımızın yapılmasında bizlere vizyon çizen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, hükümetimize ve Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkür ediyor, emeğini toprakla buluşturup bu güzel ürünleri yetiştiren çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum.”

Muhabir: Emin Tamer Toğanaş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.