Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

150 yıllık el sanatının son temsilcisi

AMASYA’DA SEMAVER ÜRETİMİ, YÖREYE ÖZGÜ SEMAVER YAPAN USTALARIN AZALMASI NEDENİ İLE KAYBOLAN MESLEK GRUBU İÇERİSİNE GİRDİ.

150 yıllık el sanatının son temsilcisi
11 Ekim 2021 09:03
392
A+
A-

Amasya’da 50 yaşındaki Murat Olgaç, yöreye özgü el yapımı semaver yapan son usta olarak gücü yettiğince bu işi sürdüreceğini söyledi.

Amasya merkez ve köylerinde yaklaşık 150 yıldır semaver kullanılıyor. Değişik boylarda üretimi yapılan ve 27 parçadan oluşan semaverler bir buçuk asırdan bu yana bir el sanatı ve geçim kaynağı olarak bilinirken, semaver üretimi ustaların azalması nedeniyle kaybolmaya başlayan meslekler grubu içerisine girdi. Amasya’da el yapımı semaverler üreten 50 yaşındaki Murat Olgaç, “1990’dan beri semavercilik işiyle uğraşıyorum. Bizim yaptığımız semaverler tamamen el yapımı semaverler. O günkü yapacağınız semaverin ham maddesini düz levha olarak alıyorsunuz, hiçbir elektronik cihaz kullanmadan tamamen el yapımıyla bunu semaver şekline getiriyorsunuz. El yapımı semaver demek bu. Bunların fabrikasyon semaverden artı özellikleri şu, işçilik ve görünüm olarak el yapımı olduğu için daha güzel görünümlü, ömrü daha fazla. Bunlarda ham madde olarak bakır, galvanizli saç, pirinç kullanıyoruz. Bunlardan semaver yapıyoruz. Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum. Şu anda da el yapımı semaver yapan çok kişi kalmadı. Sadece ben kaldım da diyebilirim. Amasya’da benden başka semaver yapan kalmadı diyebilirim. Bundan 15 sene öncesine kadar 4-5 tane usta vardık. Maalesef bu fabrikasyon ürünlerden yapılan ürünlerden dolayı bayağı bir azaldık, çok fazla yapan kalmadı. Ben de ömrüm yettiği kadar, gücüm yettiği kadar bu işi sürdürmeye, el yapımı semaver yapmaya devam edeceğim” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.