Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 25°C
Çok Bulutlu
Samsun
25°C
Çok Bulutlu
Cts 7°C
Paz 6°C
Pts 9°C
Sal 11°C

Mitsubishi Electric, STEM Öğretmen Eğitimleri webinarına katıldı

İSTANBUL (AA) – Mitsubishi Electric, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü Pozitif Bilimler Akademisi eğitimleri kapsamında düzenlenen STEM (Science …

Mitsubishi Electric, STEM Öğretmen Eğitimleri webinarına katıldı
19 Ocak 2022 12:11
217
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Mitsubishi Electric, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü Pozitif Bilimler Akademisi eğitimleri kapsamında düzenlenen STEM (Science, Technology, Engineering, Math) Öğretmen Eğitimi webinarında Sanayi 4.0 ile sadece fabrikalarda değil günlük hayatta da nelerin değişeceğini paylaştı.

Mitsubishi Electric'ten yapılan açıklamaya göre, şirket, bireylerin gelişimi ve değişimini sağlayan eğitimcilerle bir araya geldi.

Eğitim programında yer alan şirket, Sanayi 4.0'ın kazanımları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Çevrim içi olarak gerçekleşen etkinlikte, akıllı üretim anlayışı ve otomasyonun geleceğinde nelerin değişeceği masaya yatırıldı.

Etkinlik çerçevesinde şirketin Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel, “Değişen-Gelişen Dünya Eğitimi Endüstri 4.0” konusunda sunum gerçekleştirdi.

Bizel, sunumla endüstrinin yeni evresinin fabrikalar ve günlük hayatta neleri değiştireceğine ışık tuttu. Açıklamada etkinlikteki görüşlerine yer verilen Tolga Bizel, dijital dönüşümün temel portesini çizerek, şunları kaydetti:

“Herkesin bildiği üzere kahve, çok eski bir kültürel miras. Önceleri cezvede, hatta közde pişirilirdi. Şimdi ise aynı kalitede ve tatta bir kahve içmek için makineler devreye giriyor. Kahve makinesini dizayn eden mühendisler, geçmişin kahve yapma metotlarını cihazın içindeki gömme bilgisayarlar yardımıyla simüle ederek bunu gerçekleştiriyor. Bu teknoloji dahil olmak üzere benzeşim metodunun hayata geçtiği tüm çözümler, hayatın her alanına büyük ölçekte konfor getiriyor. Kahve ve kahve makinesi örneği ise dönüşümün temel portresini özetliyor.

Endüstri evreleri, insan hayatının gelişmesiyle paralel ilerliyor. Her endüstri evresinde olduğu gibi Sanayi 4.0’ın da sanayiye birçok katkısı oldu. Daha önce İpek Yolu üzerinden fiziksel olarak yapılan ticari faaliyetler, bugün yeni endüstri çağında Dijital Ticaret Yolu üzerinden yapılıyor. Fabrikalara entegre edilen siber fizik teknolojileri sayesinde dijitalleşen ticarete uyum sağlamak kolaylaşıyor. Özellikle pandemi ile dijital ticaretin hacmi büyüdü ve hepimiz evimize kadar giren bu yeni düzene uyum sağladık. Bu noktada, fabrikaların siber fizik teknolojilerini kullanarak yeniden tesis edilmesi sürecine endüstrinin yeni evresi olarak bakmak mümkün.”

– “Sanayi 4.0’a cevap olarak e-F@ctory konseptini geliştirdik”

Tolga Bizel, Mitsubishi Electric’in Japonya’daki Kani fabrikasının endüstrinin yeni evresiyle yüzde yüz uyumlu olduğunu belirtti.

Bu fabrikada tüketicinin ihtiyacı ve ürünün yaşam döngüsü değiştikçe fabrikanın da kendi kendine şekil değiştirdiğini aktaran Bizel, ihtiyaç duyulmayan hücrelerin ayrılıp, ihtiyaç duyulan hücrelerin ayrılanın yerine geldiğinin altını çizdi.

Bizel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Her aşamasında Sanayi 4.0’a uyumlu çalışan bu fabrikamız, içinde insanlar olduğu için karanlık bir fabrika olarak adlandırılmıyor. Tamamen karanlık bir fabrika olmamasının sebebi ise esnekliği garanti altına almak. Fabrikamızda insanlar işçi olarak değil üst düzey seviyede eğitilmiş kontrol mekanizması olarak konumlanıyorlar. Sanayi 4.0’ın Mitsubishi Electric’teki bu karşılığı e-F@ctory olarak adlandırılıyor. e-F@ctory konseptimiz, fabrikanın dijitalleşen hayatımıza senkron edilmesi anlamına geliyor. Artık üretimde anlık kararlar alınması gereken bir süreçteyiz ve buna uyum sağlamayan fabrikaların dijitalleşen dünyada rekabet edebilmesi mümkün değil.

Şirketimizin genel merkezi olan Japonya'da üretime Monozukuri ismi veriliyor. Değişim ise ‘Gelişen Monozukuri’ olarak adlandırılıyor ve birçok aşamadan oluşuyor. Sanayi 4.0’ın en önemli aşaması ise veri toplama teknolojisi. Toplanan çok sayıda verinin işlenebilmesi için çok hızlı bir iletişim ağı olması gerekiyor ve bu da dönüşümün ikinci aşamasını oluşturuyor. Sonrasında ise toplanan verilerin bir yerde depolanması adımı geliyor ve bunun için devreye serverlar, bulut teknolojileri veya hard diskler giriyor. Son adımı ise veri analizi teknolojisi, yani toplanan verinin anlamlandırılması oluşturuyor. Son evre, aynı zamanda sanayicilerin en çok yatırım yapması gereken aşama olarak öne çıkıyor.”

– “Dijital ikizler ile fabrikalar tüketicilerin ne istediğini bilebiliyor”

Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Bizel, üretimdeki değişimi ateşleyen temel motivasyonun tüketicideki değişim olduğunu vurguladı.

Artık kişisel ihtiyaçların doğrudan söylenebileceği mağazaların hayata gireceğini belirten Bizel, şu bilgileri verdi:

“Tüketici, mağazanın vitrinini gördüğünü sanıyor ancak mağazalar hatta fabrikalar tüketiciyi görüyor. Fabrika, tüketicinin tercihlerini anlayıp ona göre üretim yapmayı hedefliyor. Tüketicinin yüzünün şeklinden, hareketlerinden, duygu değişimlerinden mevcut modeli beğenip beğenmediğini anlayarak veri topluyor. Böylece tüketicinin tercihleriyle birlikte dijital bir ikizi oluşturuluyor.

Üretim dijitalleştiği gibi tüketici de dijitalleşiyor. Tüketicinin dijital ikizinin tercihleri fabrikanın dijital ikizi tarafından takip ediliyor. Dijital fabrika, tüketicinin dijital ikizine sorular sorarak onun hangi ürünü istediğini anlamlandırıyor. Tüketicinin istediği ürün şekillendiğinde ise dijital fabrika bunu üretmeye başlıyor, tasarımcıya bilgi veriliyor. Tüm bilgiler fiziksel fabrikada anlık olarak iletiliyor ve sonuç olarak kişiye özel bir ürün üretiliyor.”

– “Yapay zeka destekli robotlarla üretim insan müdahalesi olmadan devam ediyor”

Tüketicinin tercihleri değişince buna yanıt verecek makinelerin de değişmesi gerektiğini vurgulayan Tolga Bizel, “İnsan olarak anlık değişimlere reaksiyon gösterebilmemiz mümkün olmadığından devreye yapay zeka teknolojileri giriyor. Bu noktada, Mitsubishi Electric’in MAISART adını verdiği patentli bir yapay zeka teknolojisi bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

Bizel, bu teknolojinin derin öğrenme, takviyeli öğrenme ve büyük veri analizini kapsadığının altını çizerek, fabrikanın içindeki katmaların arasına bu teknolojinin entegre edildiğini, zorlu ve komplike üretim süreçlerinde hiçbir aşama bozulmadan üretimin devam edebilmesi ve insan gözünün algılayamayacağı birçok gerçekliği algılayabilmesinin sağlandığını aktardı.

Aynı zamanda geleneksel kontrol yerine yapay zeka destekli robotların üretim hatlarında yer aldığını belirten Bizel, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Robotlara yerleştirilen sensörler, süreçle ilgili ne yapılması gerektiğini ortaya koyarak büyük verinin hayata geçmesini sağlıyor. İnsan müdahalesi olmadan kestirimci metot kullanılarak esnek, hızlı ve verimli üretim devam edebiliyor. Yeni hizmet şekilleri ve iş modellerinin geliştirilmesine bağlı olarak sektörde çalışacak bireylerin niteliklerinde köklü bir dönüşümüne ihtiyaç duyuluyor. Özellikle fen bilimleri, matematik, mühendislik ve bilişim teknolojileri alanında elde ettiği bilgileri kullanarak yenilikler ortaya koyacak ve sektördeki değişimi sağlayacak donanımlı bireylerin yetiştirilmesinde eğitimcilerimize büyük roller düşüyor.”

Muhabir: Murat Birinci

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.