Son dakika haberler… Bekçilere yeni yetkiler… Komisyondan geçti
Çarşı ve mahalle bekçilerine halka yardım, vatandaşlara kimlik sorabilme yetkisi ile adli görevler verilmesi gibi düzenlemeleri içeren Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.
TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edilen Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi’ne göre, çarşı ve mahalle bekçileri, suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydandayken; şüphelileri yakalamak, yakaladıkları şüphelilerin kendilerine veya başkalarına zarar vermelerini engelleyici tedbirleri almak, suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için gerekli muhafaza tedbirlerini almak, varsa olayın tanıklarının kimlik ve adres bilgilerini tespit ederek genel kolluk birimlerine bildirmekle görevli ve yetkili olacak.
Bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek.
Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak.
Çarşı ve mahalle bekçileri, kolluk hizmet ve görevleri dışında her ne suretle olursa olsun çalıştırılamayacak.
Çarşı ve mahalle bekçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saat olacak. Emniyet ve asayişin gerektirdiği durumlarda haftada bir gün istirahat verilmek kaydıyla bu süre artırılabilecek. Günlük çalışma saatleri, esas olarak güneşin batışı saatinden doğuşu saatine kadar olan zaman dilimini kapsayacak şekilde düzenlenecek.
Çarşı ve mahalle bekçileri güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk halleri haricinde, belirtilen çalışma süresi ve saatleri dışında çalıştırılamayacak.
Güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk hallerine ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.
Çarşı ve mahalle bekçilerinin disiplin, ödüllendirme ve performans değerlendirme işlemlerinde istihdam edildikleri genel kolluk kuvvetine göre emniyet ya da jandarma hizmetleri sınıfı mensuplarına uygulanan hükümler uygulanacak.
Jandarma teşkilatında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçileri, Jandarma Hizmetleri Sınıfı’na dahil edilecek.
Çarşı ve mahalle bekçilerinin emeklilik yaş haddi 60 olacak.
Kanun teklifinin görüşmelerinde söz alan CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, bekçilerin genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmasına ilişkin düzenlemenin teklifte yer aldığını, jandarmanın görev yaptığı yerlerde, bekçilerin jandarma hiyerarşisi içerisinde nerede yer alacağı konusunda sorunlar yaşanabileceğini söyledi.
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, teklif ile klasik bekçi mantığı dışında başka bir sistem kurulmak istendiğini öne sürdü. Öztunç, söz konusu teklifle, “yeni bir polis örgütü” kurulmak istendiğini savunarak, teklif hazırlanırken daha dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
Öztunç’un, bekçi alımlarında “ortaokul mezunu” şartının bulunup bulunmayacağına ilişkin sorusu üzerine İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, alımı yapılan bekçilerin Devlet Memurları Kanununa tabi olduğunu, “ortaokul mezunu” şartının söz konusu kanunda yer aldığını ve buna uygun bir düzenleme yapıldığını anlattı.
İnce, “Ortaokul mezunu şartı hiçbir alımda olmadı. Eğitim şartını getiriyoruz ve en az lise mezunu diyoruz. Yönetmelikte, eğitim şartını düzenleme imkanı var.” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, hazırlanan kanun teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürerek, “Bu kanun teklifini behemehal burada görüşmek yerine, bir tali komisyon kurarak oraya göndermek, orada tartışmaları tamamlamak, ona göre kanunu Türk toplumu önüne koymak gerekir.” ifadesini kullandı.
Aydoğan, teklifteki “çarşı” kelimesinin kaldırılması gerektiğini belirterek, “Çarşı tarifi ileride tartışıldığında, bir yargı kurumunun çarşıyı neye göre tanımlayacağı belli değil.” diye konuştu.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Adalet ve Anayasa komisyonlarında teklifin mutlaka değerlendirilmesini, daha sonra Genel Kurula getirilmesini istedi. Antmen, ayrıca teklif içerisinde bekçilikten polisliğe geçmek isteyenlere ilişkin de düzenlemenin yer alması önerisinde bulundu.
HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, kanun teklifinin bir ihtiyaçtan değil, siyasi kadrolaşmanın bir aracı olarak gündeme geldiğini öne sürdü.
Bu arada, teklifin görüşmeleri sırasında İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın, “15 Temmuz gecesi görev yapan polislerden kaçına taltif verildiğine” dair sorusu üzerine, “15 Temmuz hain darbe girişiminin bastırılmasında emeği geçen toplam 177 bin 616 personelimize taltif verilmiştir. Bunlardan 851’i Meclis Koruma Daire Başkanlığına aittir. 1952 kişi de taltif edilen bekçilerimizdir.” cevabını verdi.