Dolar 34,2855
Euro 37,0364
Altın 3.024,29
BİST 8.928,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
18°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 20°C

Kovid

İSTANBUL (AA) – Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Jotyar Ali, Kovid-19 salgını sonrası avasküler …

Kovid
21 Mart 2022 13:16
215
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Jotyar Ali, Kovid-19 salgını sonrası avasküler nekroz sıklığında artış görüldüğünü belirterek, “Ağır seyirli akciğer tutulumu olan hastalarda verilen kortikosteroid tedavisi sonrası avasküler nekroz sıklığında artış görülmekte. Erken tanı ve eklem koruyucu cerrahiler kurtarıcı olabildiğinden eklem hareket kısıtlılığı ve eklem kıkırdağı hasarı olmadan tedavi başlanması hastalığın seyrini değiştirip protez ihtiyacını azaltabilir.” ifadelerini kullandı.

Medicana açıklamasına göre, kemiğe giden kan akımının geçici veya kalıcı olarak kaybından kaynaklanan bir hastalık olan avasküler nekroz veya diğer adı ile “osteonekroz” nedeniyle kan akışı kesildiğinde, kemik dokusu ölüyor ve kemik çöküyor. Bir eklemin yakınında avasküler nekroz meydana gelmesi halinde eklem yüzeyi çöküyor, kıkırdak hasarı gelişiyor ve eklem hareket kabiliyetini kaybediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Ali, travma, kırıklar, kan damarlarında hasar, kortikosteroidler gibi ilaçların uzun süreli kullanımının, uzun süreli alkol kullanımı ve spesifik kronik tıbbi durumların sonucu olabileceğini belirtti.

Ali, “Risk faktörler, steroid kullanımı, gaucher hastalığı, vurgunlar, alkol kullanımı, orak hücreli anemi gibi kan hastalıkları, radyasyon tedavileri, kemoterapi, pankreatit, hiper pıhtılaşma durumu, hiperlipidemi, otoimmün rahatsızlığı ve HIV gibi hastalıklar avasküler nekroz riskini arttırmakta.” ifadesini kullandı.

Semptonların kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini aktaran Ali, “minimal erken eklem ağrısı, kemik ve eklem çökmeye başladığında artan eklem ağrısı, ağrı nedeniyle sınırlı hareket aralığının” avasküler nekrozun en sık görülen semptomları arasında olduğunu bildirdi.

– “Tedavi, sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından farklı etkenlere dayalı olarak belirleniyor”

Op. Dr. Jotyar Ali, Kovid-19 salgını sonrası avasküler nekroz sıklığında artma görüldüğünü belirterek, “Ağır seyirli akciğer tutulumu olan hastalarda verilen kortikosteroid tedavisi sonrası avasküler nekroz sıklığında artış görülmekte. Erken tanı ve eklem koruyucu cerrahiler kurtarıcı olabildiğinden eklem hareket kısıtlılığı ve eklem kıkırdağı hasarı olmadan tedavi başlanması hastalığın seyrini değiştirip protez ihtiyacını azaltabilir.” ifadelerini kullandı.

Hastalığın radyolojik görüntüleme cihazları ile belirlendiğini aktaran Ali, avasküler nekroz için özel tedavinin, sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından farklı etkenlere dayalı olarak belirlendiğini kaydetti.

Muhabir: Yıldız Taşdelen Erli

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.