Dolar 32,6470
Euro 35,3266
Altın 2.476,88
BİST 10.872,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 29°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 30°C

“Asırlık Mübadil Lezzetler” Projesi Kapanış Toplantısıyla Sona Erdi

“Asırlık Mübadil Lezzetler” Projesi Kapanış Toplantısıyla Sona Erdi
3 Temmuz 2024 02:00
13
A+
A-

Samsun Balkan Türkleri Derneği’nin mimarı olduğu “Asırlık Mübadil Lezzetler” projesi, 4 ilde unutulmaya yüz tutmuş 160 mübadil yemeğini bir yemek kitabında toplayarak gelecek nesillere taşıdı. İlk mübadil yemek kitabını 2019 yılında çıkaran Samsun Balkan Türkleri Derneği, 2023 yılından beri yürütülen proje ile kitabın kapsamını genişletti. Samsun’un yanı sıra Tokat, Amasya ve Çorum illerinden de mübadil yemekleri kitapta kayıt altına alındı.

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nün yürüttüğü “Lezzeti Mübadil” projesi ve Samsun Balkan Türkleri Derneği’nin “Asırlık Mübadil Lezzetler” projesi için düzenlenen kapanış toplantısında, Proje Koordinatörü Sevda Tanyıldız detayları aktardı. Tanyıldız, “2019 yılında 8 köyde çalışarak 50 mübadil lezzet çıkarmıştık. 2023’te ise 3 ili daha ekleyerek 110 yemek daha ekledik ve toplamda 160 ata mirası yemeği kayda geçmiş olduk. Böylece kültürel bir arşiv oluşturduk” dedi.

Toplantıda ayrıca Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Adem Tuğral, “Geleneksel yemeklerimizi Balkanlar, Yunanistan ve çevresinden getirdiğimiz yemekleri bu kitapta toplayarak bir araya getirdik. Sivil toplum kuruluşlarının en önemli konusu olan kültürel faaliyetlere değer veriyoruz. Bu konuda emeği geçen ve bizlere evlerini açan herkese çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal ise mübadillerin öz Türkler olduklarını vurgulayarak, “Mübadiller, Türkiye Cumhuriyeti için büyük fedakarlık yapmışlardır. İki kez topraklarını, ağaçlarını, hayvanlarını, evlerini bırakıp yerlerini değiştirmişler. Bu çalışmaya ortak olmaktan gurur duyuyorum” diyerek katılımcıları selamladı.

Toplantıda ayrıca Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Arzu Yıldırım ve Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni ve “Lezzeti Mübadil” Proje Koordinatörü Emrah Zeyyad Karbancıoğlu da proje detaylarını paylaştı. Konuşmaların ardından mübadil yemeklerinin toplanması ve hazırlanmasında emeği geçen kadınlar duygu ve düşüncelerini ifade etti. Asırlık mübadil lezzetlerin tadımıyla toplantı sona erdi.

Toplantıya, İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Güven, Muharrem Soylu, AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Ersin Kasap, Türkiye Futbol Federasyonu Samsun Bölge Müdürü Haluk Tan, MHP İl Başkan Yardımcısı Ayfer Cömert ve dernek gönüllüleri de katıldı. Ayrıca Balkan Türkleri geçmiş dönem başkanları İzzet Altuntaş, Sezai Onaran, Cihat Yılmaz ve hemşeri dernekleri başkanları ile Balkan Türkleri hemşerileri de etkinlikte yer aldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.