Dolar 33,0024
Euro 35,9913
Altın 2.567,36
BİST 11.064,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
29°C
Parçalı Bulutlu
Sal 30°C
Çar 31°C
Per 32°C
Cum 31°C

Ürün fiyatı, rekolte, kahverengi kokarca…

Ürün fiyatı, rekolte, kahverengi kokarca…
15 Temmuz 2024 13:37
4
A+
A-

Ürün fiyatı, rekolte, kahverengi kokarca…

Terme’de fındık üreticileriyle bir araya gelen CHP’li Murat Çan:

“İktidar, fındık üreticisini kaderine terk etti”

 

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün ve partisinin Terme İlçe Başkanı Mustafa Kökduman ile birlikte,Terme’ninAkçaykaracalı mahallesinde fındık üreticileriyle bir araya geldi, üreticilerin talep ve sorunlarını dinledi.

Fındık bahçesinde gerçekleşen buluşmada, üreticiler TMO’nun geçen yıl verdiği fiyattan dolayı zarar ettiklerini belirterek bu yıl destekleme alım fiyatının 160 liranın altında olmaması gerektiğini aksi taktirde zarar edeceklerini ifade ettiler.Her fındık hasadı döneminde, emeklerinin çalındığını ifade eden üreticiler “çektiğimiz eziyete değmiyor.Yevmiyeler,patoz,ilaç, gübre, temizleme masrafı katlandıkça katlandı. Elimize geçen para, yaptığımız masrafı karşılamaya yetmez oldu” dediler.

Buluşmada konuşan bir fındık üreticisiBir başka fındık üreticisi, ürününün günden güne nasıl değersizleştirildiğini şu örnekle anlattı:

“1998 yılında kendi düğünümü yaptım. O tarihtebir ton fındıkla sekiz burma bilezik almıştım eşimde… Şu anda bir ton fındıkla iki burma bilezik alınmıyor. 6 bilezik nerede? Ben AK Partiliyim, oyumu verdim ama lanet olsun.”

Bir başka fındık üreticisi, AkçaykaracalıMahallesi eski muhtarı Çetin Kaya, üreticinin fiyat manipülasyonuyla nasıl zarar ettirildiğini şöyle özetledi:

“Geçen sene benim 53 randıman fındığım geldi. TMO’ya87 liradan verdim. Bir ay sonra fındığın fiyatı uçtu gitti. Ben bir dünya zarar ettim. Ben o parayla borç ödeyecektim. Ama nasıl ödeyeceğim? Elimde bir şey kalmadı.” Fındığımı devlete verdim, verdiğimde de per perişan oldum.”

CHP Samsun Milletvekili Çan da şu değerlendirmeleri yaptı:

“Görülen o ki fındık üreticimiz bu hasat sezonunda da iktidar tarafından kaderine terk edildi. Hem de her anlamda! Şu anda içinde olduğumuz bu fındık bahçesinde bile, fındık çotanaklarının içi kahverengi kokarca larvalarıyla dolu. Hala ağaçların dallarının üzerinde kahverengi kokarcalar geziyor. Üreticimize ‘başının çaresine bak’ denilmiş. Diğer bir sorun, bu coğrafya aşırı yağışlar nedeniyle sel ve su baskınlarına maruz kalan bir bölge. Sel ve taşkın önleme projeleri bir türlü hayata geçirilmiyor ve ürün heba oluyor. Tüm bu olumsuzluklar, fındıkta rekoltenindüşmesine neden olacak. Üreticimiz kaybedecek, ülkemiz kaybedecek. Geçen yılın ürünü bugünlerde 120 liraya satılıyor, yeni ürün toplanmak üzere ancak hükümet hala bir fiyat açıklayamadı. Üreticimizin beklentisini karşılayacak ve ülkemizin ekonomisine de fayda sağlayacak makul bir fiyat bir an önce açıklanmalı ve piyasa manipülasyonlarının önü alınmalıdır. Partimiz, genel başkanımız aylardır fındık konusunu dile getiriyor. Belki bir mitingde yapılacak bu bölgede.İnşallah, bu sene, o sene olsun ve üreticimizin hakkını alabildiği, mağduriyetinin giderildiği bir yıl olsun.”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.