Dolar 34,4944
Euro 36,3655
Altın 2.965,81
BİST 9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Bilim insanları Anadolu arı ürünlerinin nasıl üretildiğini yerinde inceledi

– Dünyanın farklı bölgelerinden gelen bilim insanları ve arı üreticileri Türkiye’de bir propolis üretim merkezini ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı

Bilim insanları Anadolu arı ürünlerinin nasıl üretildiğini yerinde inceledi
2 Aralık 2022 16:18
147
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Başkanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, “Tesisimize kabul edilen her arıcının her ürününden gelen farklı ham maddeler üç aşamalı kalite kontrol sisteminden geçmektedir.” dedi.

Güvenilir Ürün Platformu'ndan yapılan açıklamaya göre, birçok farklı ülkeden 60’a yakın bilim insanı ve arı üreticisi Türkiye'de bir propolis üretim merkezini ziyaret ederek arı ürünlerinin Ar-Ge, üretim, kalite kontrol ve analiz süreçlerini yerinde inceledi. Ziyaretçilere Anadolu arı ürünlerinin nasıl üretildiğine dair bilgiler veren Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Başkanı Dr. Aslı Elf Tanuğur Samancı sözleşmeli üretimin önemine de değindi.

Gezi sırasında, AR-GE merkezindeki yeni ürün geliştirme adımları, kalite güvence sistemleri ve kovandan sofraya izlenebilirliğin nasıl sağlandığı detaylı şekilde aktarılarak, üretim ve paketleme süreçlerinden de bahsedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, özellikle sözleşmeli arıcılık modeli ile kovandan sofraya kontrollü bir şekilde üretim yapan Anadolu arı ürünleri üreticisinin 5 bin 500 sözleşmeli arıcısı ve 550 bin arı kovanı olduğuna dikkati çekti.

Tesislerine kabul edilen her arıcının her ürününden gelen farklı ham maddelerin üç aşamalı kalite kontrol sisteminden geçtiğine vurgu yapan Samancı, “Öncelikle sözleşmeli arıcılarımızın kovanlarını koydukları noktalar arıcılık uzmanlarımız tarafından kontrol edilir. Kovanlar pestisit uygulanmayan temiz bir çevrede temiz su kaynaklarının olduğu bölgelerde kontaminasyondan uzak doğal ortamda konumlandırılmalıdır. Uzmanlarımız üretimin 'iyi şekilde arıcılık uygulamaları' prensiplerine göre gerçekleştirildiğini doğrular. Sonra arıcılarımız ürettikleri arı ürünlerini herhangi bir işlem uygulamadan doğrudan firmaya gönderir. Firmanın uzman laboratuvarlarında kalite kontrol süreçlerinde arıcılarımızdan gelen bu ürünler tekrar kalite ve gıda güvenliği açısından analizlere tabi tutulur. Bu analizlerde uygun çıkarsa ürünler tesisimizde kabul edilir ve ürün formülasyon süreçlerine dahil edilir.” ifadelerini kullandı.

Üretilen her ürünün her parti numarasının hem üretim aşamalarında hem de son olarak piyasaya verilmeden önce tekrar etken maddeler ve besin değeri açısından kontrol edildiğine dikkati çeken Samancı, “Böylece her parti ürünümüzün içerisindeki etken maddelerin ve değerli besin öğelerinin belli oranların üzerinde bulunduğu doğrulanır. Kalite güvence uzmanları bu verileri onayladıktan sonra Anadolu arı ürünleri tüketicinin kullanımına sunulur. Böylece kovandan sofraya bir izlenebilirlik ve takip sağlanır. Tüketicilere her zaman yüksek kalitede ve belli standartta ürünleri garanti edilir. Ayrıca, BRC, IFS, COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi, ISO 9001, ISO 22000, ISO 14001, GMP, HELAL, KOSHER, Organik sertifikalarına sahip olan tesiste üretilen Anadolu arı ürünlerini tüketici ile buluşturmanın manevi hazzını da ayrıca yaşıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Muhabir: Harun Bahçivan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.