İstanbul Bilgi Üniversitesi, Spor Endüstrisinde İnovasyon ve Girişimcilik semineri düzenledi
– Eski milli basketbolcu ve melek yatırımcı Sinan Güler:
– “Kendi tecrübemle kurmak istediğim ağ ile Türkiye’deki spor inovasyonunu ileri taşımak istiyorum”
İSTANBUL (AA) – İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen Spor Endüstrisinde İnovasyon ve Girişimcilik başlıklı seminere eski milli basketbolcu ve melek yatırımcı Sinan Güler konuk oldu.
Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, seminerde BİLGİ öğrencileri ile buluşan eski milli basketbolcu Sinan Güler, girişimcilik projeleri hakkında bilgi verdi
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Güler, “Sporcuların esnek düşünce yapısı, hızlı problem çözme kabiliyeti ve bunu çocukluklarından itibaren hayata geçiriyor olmaları girişimcilikte karşılaşabilecekleri problemleri çözmede onlara avantaj sağlayabilir.” ifadesini kullandı.
Güler, babası ve abisi ile birlikte kurdukları Güler Legacy adlı sosyal girişime ilişkin olarak, “Güler Legacy ile basketbolu yaşam biçimi olarak benimseyen bir ailenin tecrübelerini gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. Spor imkanı kısıtlı olan bölgelerden burslu olarak davet ettiğimiz öğrencilerin yer aldığı bir kamp sistemi kurduk. Bu kamp ile öğrencilerin hayatlarının nasıl pozitif yönde değiştiğine şahit oluyoruz. Güler Legacy'deki hedefimiz profesyonel sporcu yaratmak, sporcu fabrikası olmak değil. Gençlere sporun güzelliklerini anlattığımız, spor disiplinini hayatlarına yansıtabilecekleri bir ortam yaratmak istiyoruz. Bu kamplara katıldıktan sonra basketbol hakemi, spor psikoloğu olan sporcularımız var.” bilgilerini verdi.
– “Spor inovasyon pazarında Türkiye'nin payı yüzde 1,2”
Dünyada spor inovasyon pazarı incelendiğinde pazarın yüzde 40'ının ABD, yüzde 20'sinin Birleşik Krallık tarafından yönlendirildiğini, Türkiye'nin ise bu pazarın sadece yüzde 1,2'lik kısmına sahip olduğunu belirten Güler, “Kendi tecrübemle kurmak istediğim ağ ile Türkiye’deki spor inovasyonunu ileri taşımak istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Güler, sporcuların girişimcilik ekosistemine nasıl dahil olması için eğitim modelleri tasarladıkları bir proje üzerinde çalıştıklarını, söz konusu projede Norveç, Birleşik Krallık, İsveç, İspanya ve Türkiye'den birlikte çalıştıkları kurumlar bulunduğunu ifade etti.
Proje kapsamında çalıştıkları her kurumun kendi ülkesinden sporcularla ankete yaptığını anlatan Güler, şöyle devam etti:
“Ankete toplamda 205, Türkiye'den ise 60'a yakın sporcu katıldı. Sporcuların yüzde 80'i girişimcilikle ilgili hazırlanacak eğitim ve çalışma programıyla ilgilenebileceklerini paylaştı. Hedefimiz sporcuların kendi işlerini kurmaları veya bir girişimde rol alarak girişimcilik sistemine ikinci bir kariyer olarak geçiş yapmalarını sağlamak. Ağırlıklı olarak spor teknolojileri üreten girişimlere dahil olunabilmesi için bir eğitim modülü tasarladık. Spor teknolojileri girişimciliği, iş geliştirme, iletişim ve sosyal medya, finansal okuryazarlık ve uygulamalı fikirler olarak videolar hazırladık. Bu eğitim ile girişimcilik için trend olan kelimeleri ve yöntemleri sporcularımızla paylaştık. Bugün Springboard adında platformumuz açık, spor girişimciliğini, teknoloji yatırımcılığını ve mentorluğunu konuştuğumuz 3 ana modülümüz var.”
Muhabir: Harun Bahçivan