Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 25°C
Açık
Samsun
25°C
Açık
Paz 26°C
Pts 22°C
Sal 22°C
Çar 24°C

Uzmanından “deli balı dikkatli tüketmek gerekiyor” uyarısı

İSTANBUL (AA) – Medipol Mega Üniversite Hastanesi Homeopati Hekimi Serhat Koran, “Karadeniz bölgesinde yılda sadece 20 gün çiçek açan orman …

Uzmanından “deli balı dikkatli tüketmek gerekiyor” uyarısı
13 Eylül 2022 12:41
126
A+
A-

İSTANBUL (AA) – Medipol Mega Üniversite Hastanesi Homeopati Hekimi Serhat Koran, “Karadeniz bölgesinde yılda sadece 20 gün çiçek açan orman gülünden arıların nektar almasıyla elde edilen deli balın aşırı tüketimi ölümcül tehlike barındırıyor.” ifadesini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Koran, halk arasında “deli bal” olarak bilinen orman gülü balının, Karadeniz bölgesinde yetişen rhododendron isimli yabani bitkiden üretildiğini belirterek, bu bitkinin polen ve nektar kısımlarında bulunan grayanotoksin isimli maddenin oldukça zehirli bir toksin olduğunu ve hatta ölümlere bile neden olabileceğini vurguladı.

Karadeniz bölgesinde yılda sadece 20 gün çiçek açan orman gülünden arıların nektar almasıyla elde edilen deli balın aşırı tüketimi ölümcül tehlike barındırdığına dikkati çeken Koran, “Bal yedikten sonra gün içinde bayılma, boğazda yanma, gıcık tarzı öksürük, vücutta ya da gözde kaşıntı, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi şikayetlerle karşılaşıyorsanız hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.” ifadelerini kullandı.

Balın deli bal olduğunun nasıl anlaşılacağına dair ipuçları veren Koran, “Deli bal, rengi, tadı ve kıvamıyla bize ipucu verebilir. Gerçek bir deli balı acımsı, buruk tadı, boğazda yanma hissi, yoğun kıvamı ve koyu kızıl-kahve renginden anlayabilirsiniz. Ancak yine de markası ve üretim belgesi olmayan ya da üretildiği yerden emin olmadığımız balları tüketmemekte fayda var.” açıklamasında bulundu.

Bal avcıları ve tüm dünyanın dikkatini çeken deli baldan bir tatlı kaşığından fazla yenildiğinde vücutta olacak değişiklikleri anlatan Koran, şunları kaydetti:

“Tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, sersemlik hissi, gözde ve ciltte kızarıklık, kaşıntı, bulantı, kusma, ishal, boğazda yanma, öksürük, kalp hızında düşme, geçici körlük ve hatta kişiyi komaya bile sokabilir. Ayrıca karaciğer yetmezliğine neden olabileceği de biliniyor. Kalp hastaları, alerjik vücudu olanlar, karaciğer hastalarının bir kaşıktan az bile yemeleri durumunda benzer sorunlar ile karşılaşabilecekleri de unutulmamalıdır.”

Muhabir: Cevat Kışlalı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.