Dolar 33,0483
Euro 36,0187
Altın 2.617,54
BİST 11.139,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Az Bulutlu
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Çar 30°C
Per 32°C
Cum 31°C
Cts 30°C

Kavak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Taş, çiftçilere patates böceği ile mücadele yöntemlerini anlattı

SAMSUN (AA) – Kavak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ergin Taş, çiftçilere patates böceği ile mücadele konusunda bilgi verdi. Taş, AA muhabirine …

Kavak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Taş, çiftçilere patates böceği ile mücadele yöntemlerini anlattı
23 Haziran 2021 15:33
274
A+
A-

SAMSUN (AA) – Kavak Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ergin Taş, çiftçilere patates böceği ile mücadele konusunda bilgi verdi.

Taş, AA muhabirine, patatesin yaprağında çoğalan böceğin kenarını veya ortasından yemek suretiyle zamanla yaprağın yok olmasına neden olduğunu söyledi.

Bu durumun patates veriminde önemli miktarda rekolte kaybına neden olduğunu vurgulayan Taş, “Patates böceğine karşı kimyasal ve doğal yöntemlerle mücadele edilebilir. Kimyasal mücadele larvalar görüldüğünde yapılmalı ancak yumurtaların açılması beklenmelidir. İlaçlama, güneşin en şiddetli olduğu öğle vakti değil, sabahın erken saatlerinde ya da öğleden sonra güneşin etkisinin azaldığı vakitlerde yapılmalıdır.” dedi.

İlaçlama ile patates böceklerinin tamamen yok edilemeyeceğini bu nedenle doğal yöntemlerle mücadelenin desteklenmesi gerektiğini dile getiren Taş, “Bu yöntemin başında da patates böceklerinin teker teker toplanıp imha edilmesi gelmektedir. Patates bitkisine bakıldığı zaman büyüklüğü nedeniyle kolayca görülebilen ve çok yavaş hareket ettikleri için kaçamayan bu böcekler, eldiven giyilmiş elle teker teker toplanıp imha edilmeli. Tabii bu doğal yöntem daha çok küçük yetiştiriciler için geçerlidir. Diğer taraftan üreticiler, patates hasadının tamamen yapılmasına ve tarlada kesinlikle patates kalıntısı bırakılmamasına dikkat etmeli.” diye konuştu.

Taş, patates böceği ile mücadele konusunda tarım kuruluşlarından ve serbest ziraat mühendislerinden bilgi alınabileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Hızır Hacısalihoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.