Dolar 32,4796
Euro 34,6850
Altın 2.407,11
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

Amasya’da artık yiyecekler lisedeki atölyede kedi ve köpek mamasına dönüşüyor

AMASYA (AA) – Amasya'da meslek lisesi öğrencileri, artık yiyeceklerden kedi ve köpek maması üretiyor.Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde hayvancılık alanında öğrenim gören öğrenciler, kurulan atölyede, okulun pansiyon…

Amasya’da artık yiyecekler lisedeki atölyede kedi ve köpek mamasına dönüşüyor
28 Aralık 2023 15:03
71
A+
A-

AMASYA (AA) – Amasya'da meslek lisesi öğrencileri, artık yiyeceklerden kedi ve köpek maması üretiyor.

Gökhöyük Şehit Cemalettin Özdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde hayvancılık alanında öğrenim gören öğrenciler, kurulan atölyede, okulun pansiyonundan kalan ve iş yerlerinden toplanan artık yiyecekleri kedi ve köpek maması yaparak değerlendiriyor.

Üretilen mamalar, bölgedeki hayvan barınaklarına ücretsiz veriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının devam eden izin sürecinin ardından, üretilen mamaların firmalara satışına başlanması planlanıyor.

Mamaların satışına başlanmasıyla, öğrencilerin okulun döner sermayesi aracılığıyla para kazanması da hedefleniyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Türkmen, AA muhabirine, okulun birçok alanda imalat yaptığını, böylece öğrencilerin hem üretmeyi öğrendiğini hem de yemek artıklarının geri dönüşümüne katkı sağladığını söyledi.

Çöpe gidecek malzemelerin kedi köpek mamasına dönüştüğüne işaret eden Türkmen, “Başka bir ifadeyle hem değer üretiyorlar, hayvan sevgisiyle ilgili bir teması var, bir yandan da şehrimizdeki bu ihtiyacı karşılamaya yönelik ciddi bir gayretin içindeler.” dedi.

Okul müdürü Turan Köse ise bunun geri dönüşüme katkı sağlayan bir proje olduğuna dikkati çekti.

Atölyenin tam kapasite çalıştığında ayda yaklaşık 1 ton mama üretebileceğini vurgulayan Köse, şunları kaydetti:

“Pansiyonumuzda artan pilav, makarna, ekmekleri kurutarak burada işleyebiliyoruz. Onayın ardından piyasaya satışlarımız başlayacak. Hem köpeklerin insanlara saldırısı hem de barınaklara alınarak beslenmesi konusu var. Neticede burada üretim olacak. Buradan da okulumuzun geliri olacak. Bu gelir, öğrencilerimize döner sermaye aracılığıyla paylaştırılacak. Projemiz gelişmeye uygun bir proje. Yeni teknik sistemlerle kapasiteyi artırabiliyoruz.”

Öğrencilerden Arda Altunkaynak da “Pansiyondaki bazı ekmekler bayatlıyor, bazı yemekler boşa gidiyor. Bunlardan mama yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Esra Altınmakas

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.