DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Çeltik fiyatları çiftçinin yüzünü güldürdü

SAMSUN (AA) – Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı çeltik fiyatlarının çiftçinin …

Banner Resmi
06.09.2021
426
A+
A-

SAMSUN (AA) – Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı çeltik fiyatlarının çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirtti.

Tütüncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Trakya bölgesinin ardından en çok çeltik üretiminin Samsun'da yapıldığını hatırlattı.

Son 15 yılda Samsun'da çeltik üretim alanları artarken verimde de büyük değişimlerin yaşandığını ifade eden Tütüncü, “2020 yılı verilerine göre Samsun çeltik üretiminde Türkiye'de üretim yapan 27 il arasında Edirne'nin ardından 2'nci sırada yer almaktadır. Samsun'un 8 ilçesinde çeltik üretimi yapılmaktadır. Üretimin yüzde 73,13'ü Bafra’da gerçekleştirilmektedir. Bafra çeltik üretim alanları arasında Edirne'nin İpsala ilçesinin ardından 2'nci sırada gelmekte olup Türkiye üretiminin yaklaşık yüzde 11'ini karşılamaktadır. Samsun'da Bafra'yı 15 bin ton ile Alaçam ve 10 bin ton ile Terme takip etmektedir. En yüksek verim değerlerine de Alaçam ve Bafra’da ulaşılmaktadır.” dedi.

Samsun'un çeltik üretim potansiyeli yönünden özellikle de arazi varlığı, su kaynakları, iklim, dekara verim, karlılık durumu ve pirinç piyasası açısından en şanslı illerin başında geldiğini vurgulayan Tütüncü, “Çeltik çiftçilerimiz için önemli bir geçim kaynağıdır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan çeltik fiyatlarını ton başına baldo çeşidi için 5 bin 500 lira, Osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, Luna çeşidi için 4 bin lira alım fiyatı uygulaması bizleri sevindirdi. Fiyatı gayet olumlu bulduk. Bu fiyat çeltik fiyatıdır, pirinç olarak baktığımızda en az ton başına 6 bin 500 ile 7 bin lira olur. Bu da fena bir fiyat değil, yüz güldürücü bir fiyattır.” ifadesini kullandı.

Muhabir: Şermin Coşkun

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.