CHP İL BAŞKANI MEHMET ÖZDAĞ AK PARTİ FINDIK ÜRETICİSİNİ TÜCCARIN İNSAFINA TERK ETTİ
AK Parti Fındık Üreticisini Tüccarın İnsafına Terk Etti!
Kahverengi kokarca istilası ile tükenme noktasında olan fındık üreticisine bir darbe de AK Partinin Tarım Bakanlığından geldi. 2024 yılında yapılacak bazı tarımsal desteklere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı (24 Ağustos 2024 tarih ve 32642 Sayılı) Resmi Gazetede yayımlandı. Fındık üreticisinin beklediği alan bazlı destek artışı yine yapılmadı.
Fındıkta alan bazlı destek son 10 yılda olduğu gibi bu yıl da artmadı!
Fındıkta alan bazlı destek, ilk defa 2009 yılında 150 lira olarak ödendi. 2010, 2011, 2012 yıllarında da dekar başına 150 lira olarak uygulanan destek, 2013 yılında 160 liraya, 2014 yılında ise 170 liraya çıkarıldı.
Fındıkta son 10 yıldır alan bazlı destek dekar başına 170 lira olarak ödendi. 2024 ürünü fındık için de destek miktarı artırılmadı ve 11. Yılda yine 170 lira olarak ödenecek.
2014 yılında fındıkta kullanılan 26 numara azot gübresinin tonu 879 TL iken, bugün aynı gübrenin tonu 10 bin TL. yani 10 kattan fazla artış olmasına rağmen alan bazlı destekleme 170 lirada kaldı.
Fındık Türkiye’nin en önemli tarımsal ihraç ürünüyken neden desteklenmemektedir?
Samsun Fındık üretiminde yaklaşık 115 bin hektar alanda, 116 bin ton rekolte ile ülke genelinde üretimde ikincidir. Binlerce hemşerimizin temel geçim kaynağıdır.
Samsun başta olmak üzere tüm Karadeniz bölgesine yayılmış fındık üreticilerinin hayata tutunabilmesi için AK Parti iktidarını uyarıyoruz!
Fındık üreticisine ilaçlama desteği verilmesi şart.
-
- Kahverengi Kokarca istilası ile tükenme noktasına gelen fındık üreticisine son 11 yıldır artırılmayan gübre desteğine ilave olarak derhal ilaçlama desteği verilmedir. Bu destek, günün piyasa koşullarına göre düzenlenmeli ve bugün dekar başına en az 100 TL olmalıdır.
- TMO’nun teslim alınan ürüne geri ödeme süresinin 45 güne kadar uzaması üreticiyi çok düşük alım fiyatı ile tüccara mahkûm ediyor. bu bilinçli bir AKP politikasıdır. AKP, çiftçiye ürününü üç kuruşa tüccara sat demektedir. Her zamanki gibi üreticinin, vatandaşın değil, sermayenin tarafındadır. TMO, teslim aldığı ürün bedelini en geç on gün içerisinde ödemelidir.
- Kokarca nedeniyle büyük zarara uğrayan fındık üreticisinin Ziraat Bankası başta olmak üzere kredi borçlarının faizleri, tıpkı beşli çeteninkiler gibi silinmeli, ana borçları en az bir yıl ertelenmeli ve üreticinin bir yıl sonra fındık üretebilmesi için yeni kredi olanakları sağlanmalıdır. Tıpkı Demirören’e verdiğiniz destek gibi.
- Fındığın kilo başına üretim maliyetinin 85 TL olduğu göz önüne alınarak; düşük randımanlı kokarcalı fındıklar endüstriyel kullanım amacıyla TMO tarafından üreticiden satın alınmalıdır.
- Tarım Bakanlığı kamusal sorumluluğunu hatırlayarak seyirci konumundan sıyrılıp sahaya inmelidir. Sahil bandından başlayarak 300 rakıma kadar olan tarım alanlarında Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından Ziraat Odaları ve vatandaşlarımızın sürece katılımları sağlanarak biyolojik ve kimyasal eş zamanlı mücadele başlatılmalıdır.
Türkiye, fabrika ayarlarına geri dönmelidir!!
Türkiye tarım politikalarının temeli, Cumhuriyetimizle yaşıttır ve Cumhuriyetimizin ilanından üç gün sonra 1 Kasım 1923 tarihinde Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün; “Ulusal ekonominin temeli tarımdır” dediğini bir kez daha AKP iktidarına hatırlatıyoruz.
CHP olarak fındık üreticisinin yanındayız, sorunlarının her zaman takipçisi olacağız.
Saygılarımızla.
Mehmet Özdağ
CHP Samsun İl Başkanı
25 Ağustos 2024