Dolar 34,5150
Euro 36,4640
Altın 2.953,29
BİST 9.089,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 8°C
Paz 7°C
Pts 8°C

Havalimanlarında güvenliğin anahtarı: Özel güvenlik görevlileri ve uluslararası iş birlikleri

Havalimanlarında güvenliğin anahtarı: Özel güvenlik görevlileri ve uluslararası iş birlikleri
17 Temmuz 2024 20:36
71
A+
A-

Türkiye, sahip olduğu 57 havalimanındaki güvenlik uygulamalarıyla uluslararası standartlara uyum sağlayarak, yolcu ve yük taşımacılığında önemli bir rol üstleniyor. Özel güvenlik görevlileri ise teknolojik yenilikler ve uluslararası iş birlikleriyle güvenliği en üst seviyede tutarak, turizmin ve ekonominin gelişimine katkı sağlıyor. Özel güvenlik görevlilerinin yüzde 4’ünün havalimanlarında istihdam edildiğini ifade eden Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, “Havalimanlarında Kriz Merkezleri bulunuyor. Emniyet, jandarma, gümrük ve diğer kamu kolluk güçleriyle birlikte koordineli bir şekilde çalışan özel güvenlik görevlileri, yaşanan olumsuz durumlara müdahale ederek güvenliği sağlıyor” dedi. 

 

15’i dış hatlara sahip olmakla birlikte toplamda 57 havalimanıyla hizmet veren Türkiye, dünyada havayolu taşımacılığında ön sırada yer alıyor. 2023 yılında 214 milyon yolcu kapasitesine ulaşan ve 2024 yılının Nisan ayında 62 milyona yaklaşan yolcu kapasitesi, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 23 artış gösterdi. Bu yolcu sayının 123 milyonundan fazlasını, 2023 yılında turizm bölgelerine yakın havalimanlarına gelen yolcu sayısı oluşturdu ve bu oranda, geçen yıla göre, yüzde 20 artış meydana geldi. Yolcu trafiğinin fazlasıyla dinamik olduğu havalimanı güvenliğinde, 16 bin özel güvenlik görevlisi hizmet veriyor. Bu durum hem güvenliği artırarak yolcuların huzurunu sağlıyor hem de istihdam oluşturarak ekonomiye büyük katkı sunuyor. Havalimanlarındaki yüksek güvenlik standartları ve artan yolcu kapasitesi, Türkiye’nin hava yolu taşımacılığında global ölçekte rekabet gücünü artırıyor.

 

Özel güvenlik sektörünün en köklü ve önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, havalimanlarında görev yapan özel güvenlik görevlilerinin; güvenlik kontrol noktalarında devriye, gözetim ve denetim gerçekleştirerek güvenliğin sağlanmasında aktif rol oynadıklarını ifade etti. 

 

HAVALİMANLARINDA HİZMET VEREN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNE SERTİFİKA ŞARTI

Havalimanlarının modern dünyanın en stratejik ve karmaşık güvenlik ihtiyaçlarına sahip mekanları arasında yer aldığının altını çizen GÜSOD Başkanı ŞAHAN, “Havalimanlarında güvenliğin sağlanması, ulusal ve uluslararası birçok yönetmelik, talimat ve kurallara tabi. Teknolojik yenilikler ve uluslararası iş birlikleriyle havalimanlarında güvenliği en üst seviyede tutan özel güvenlik görevlileri, turizmin ve ekonominin gelişimine katkı sağlıyor. Başlangıç eğitimi alıp özel güvenlik görevlisi olmaya hak kazananlar, beş yılda bir tazeleme eğitimi alıyorlar. Havalimanlarında istihdam edilebilmeleri için ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarayıcı Personel Sertifika sınavlarını geçmeleri gerekiyor. Sınavı geçip sertifikalarını alan özel güvenlik görevlileri; yolcu, kabin bagajı, personel ve beraberindeki eşyalar, kargo, posta, şirket postası ve malzemeleri ile tedariklerin güvenlik tahditli alanlara geçişini sağlıyor. Özel güvenlik görevlileri kimlik ve yolcu kontrolü işlemlerini, elektronik kartlı giriş sistemlerini ve manuel yöntemlerle gerçekleştirirken; kişilerin kontrolünde metal dedektörleri, vücut tarayıcıları, iz dedektörleri ve elle arama gibi çeşitli teknolojiler kullanılıyor. Uçak altı ve kabin bagajları için ise x-ray, tomografi, iz dedektörü, K9 ve elle arama yöntemleriyle güvenli uçuş sağlanmasına destek oluyorlar” diye konuştu.

 

TURİZM SEZONDA HAVALİMANLARINDAKİ YOLCU KAPASİTESİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR

Turizm sezonunun yaklaşmasıyla birlikte havalimanlarındaki yolcu kapasitesinde ciddi bir artış beklediklerini vurgulayan ŞAHAN, “Bu artışa paralel olarak havalimanı güvenliği de en üst seviyede tutuluyor. Kolluk kuvvetleriyle koordineli çalışan özel güvenlik görevlilerinin önemini bu dönemde daha iyi anlayacağız. 2023 yılında turizm bölgelerine yakın havalimanlarına gelen yolcu sayısı, 123 milyonu aştı. Önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lik bir artış yaşandı. Bu da bize, turizmin ne kadar dinamik bir şekilde büyüdüğünü ve havalimanlarının bu talebi karşılamak için ne kadar önemli bir rol oynadığını gösteriyor. 2024 yılında turizm sezonunda yolcu sayısındaki artış trendinin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Özellikle yaz aylarında yoğunlaşacak olan yolcu trafiği için şimdiden gerekli önlemler alınıyor. Havalimanlarında güvenlik tedbirleri artırılırken, yolcuların konforunun da en üst düzeyde tutulmasına özen gösteriliyor. Havalimanlarında teknolojiye yapılan yatırımlarla güvenlik ve hizmet kalitesi sürekli olarak artırılıyor. Yolculara daha iyi hizmet sunmak ve güvenliklerini sağlamak için en yeni teknolojiler ve yöntemler kullanılmaya devam edecek” dedi.

 

“ULUSLARARASI DENEYİM, HAVACILIK GÜVENLİĞİNDE ÜLKEMİZE KATKI SAĞLIYOR”

Türkiye’nin havalimanı güvenliği konusunda uluslararası standartları titizlikle uyguladığını belirten ŞAHAN, “İmzaladığımız Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesi ile Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve ayrıca Avrupa bölgesinin bir havacılık yapılanması olan Avrupa Sivil Havacılık Konferansı’nın (ECAC) üyesiyiz. Ülkemiz, bu üyelikler sayesinde havacılık güvenliği konularında aktif rol oynuyor ve uluslararası standartların gerekliliklerini milli mevzuata uyarlıyor. Ulusal güvenlik denetimlerinin yanı sıra Türkiye’deki havalimanları, ICAO ve ECAC gibi uluslararası örgütler tarafından denetleniyor. Bu denetimler, havalimanlarımızın güvenlik düzeyinin uluslararası standartlara uygunluğunu teyit ediyor. Ülkemiz, bu uluslararası ve bölgesel yapılanmalarda aktif olarak görev alıyor. Bu da havacılık güvenliğimizin küresel normlara uygun olmasını sağlıyor. Türkiye, sivil havacılık alanındaki uluslararası katılımı geniş bir yelpazeye yayılıyor. Sivil toplum örgütü kapsamında Uluslararası Hava Taşıyıcıları Birliği (IATA), Havaalanları İşletmeciler Birliği (ACI) ve Avrupa Özel Güvenlik Hizmetleri Konfederasyonu (CoESS) gibi oluşumların faaliyetlerine de katılım sağlıyoruz. Bu sayede hem teknolojik gelişmeleri hem de mevzuat, uygulama ve yönelimlerindeki yenilikleri aktif olarak takip ediyoruz. Türkiye’nin uluslararası arenadaki etkin rolü, ülkemizin havacılık sektöründeki itibarını ve güvenilirliğini pekiştiriyor. Uluslararası platformlarda edindiğimiz deneyim ve bilgi birikimi, havacılık güvenliği konusunda ülkemize katkı sağlıyor. Böylece yolcularımızın güvenliğini en üst düzeyde tutuyor, küresel havacılık standartlarına katkıda bulunuyoruz” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.