Dolar 33,6125
Euro 37,0040
Altın 2.655,35
BİST 9.982,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 28°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Cum 29°C
Cts 29°C
Paz 29°C
Pts 30°C

Rifat Sait: ‘Balkan Ülkeleri, Türk İş Dünyası İçin Stratejik Bir Avantaj Sağlıyor’

Rifat Sait: ‘Balkan Ülkeleri, Türk İş Dünyası İçin Stratejik Bir Avantaj Sağlıyor’
15 Ağustos 2024 21:39
5
A+
A-

Dönem Ak Parti İzmir Milletvekili ve BASAM Başkanı Rifat Sait, katıldığı bir programda dış ticaret ile ilgili soruları yanıtladı. Türkiye ekonomisinin Avrupa Birliği içinde Almanya’dan sonra ikinci büyük ekonomi olduğunu vurgulayan Rifat Sait, şöyle konuştu:

“Pandemi, deprem ve çevremizde yaşanan savaşlar gibi krizlerden etkilendik. Türkiye, çok stratejik bir bölgede bulunuyor. Bunun önemli yönleri olduğu kadar olumsuz yönleri de var. Bu duruma göz ardı edemeyiz. Yüksek faizler yatırımları olumsuz etkiliyor, iş yapılmıyor ve para piyasada yok. Maalesef bunu gittiğimiz her yerde görüyorum. Enflasyon %60, işsizlik ise %19,2. Makro ekonomi yanında, reelde neler yapmalıyız bunu konuşmalıyız.”

‘Balkanlar Büyük Bir Pazar’

Rifat Sait, “Balkan ülkelerinde ülkemizin ticareti çok önemli. Bizim orada olmamız gerekiyor. Çin, köyler oluşturmuş. Balkanlar, dibimizdeki büyük potansiyel. 11 Balkan ülkesinden en çok ihracat yaptığımız ülke Romanya. Kimyevi maddeler ve demir çelik gönderiyoruz. Arkasından Bulgaristan, Sırbistan ve Yunanistan geliyor. Bu ülkelerin yanımızda olması avantaj. Havaalanlarını işletiyoruz, elektrik tesislerimiz var. Balkanlara VIP geziler düzenliyoruz. İşadamlarımızla Balkan ülkelerindeki devlet yetkililerini tanıştırıyoruz. Ben, Balkan ülkeleri ile işbirliği yapmak isteyen iş insanlarımızın yanındayım. Ticari istihbarat yapan arkadaşlarımız var. Devletimizin ana sektörlerde desteği bulunuyor. Ekonomi Bakanlığı’mızın destekleri var.” dedi.

‘Sağlık Turizminin Kalitesi Hiçbir Ülkede Yok’

Sağlık hizmetleri konusunda Türkiye’nin önde olduğunu belirten Sait, “Sağlık sektörü incelemeye gelen 3 Amerikalı Senatör, ‘Amerika’da biz bunu yapamadık’ dedi.” ifadesini kullandı.

‘Tarım Alanları Kullanıma Açılmalı’

Sait, “Ülkemizde kullanılmayan önemli büyüklükte araziler var. Devlet, bu arazilerin sahiplerini kullanıma açılması için zorlayacak.” şeklinde konuştu.

‘Kosova 2030 Yılında Akdeniz Olimpiyatlarına Ev Sahipliği Yapacak’

Sait, “Türkiye ve İzmir olarak Akdeniz Olimpiyatlarında deneyimliyiz. Bu konuda yatırımcı ve girişimcilere her zaman yardım etmeye hazırım.” dedi.

‘Hayvan Hakları Yasasını Mecliste Olsaydım Onaylamazdım’

Sait, Hayvan Hakları Yasası’nın gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti: “Hastalıklı diyerek bu canlıları öldüremeyiz. Bazıları yanlış anlıyor. Onlar Allah’ın sessiz kullarıdır. Siyasi olarak bu işi kullanmayı kabul etmiyorum. Bu yasayı destekleyen Ak Parti ve muhalefet milletvekilleri var. Milli Emlak’la görüşüp kullanılmayan bir kısım araziler barınak yapılabilir. İzmir Menderes’te bir kooperatif kurduk. Devletimizin hayvan severlerle işbirliği yapması gerekiyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.