Dolar 34,4944
Euro 36,3655
Altın 2.965,81
BİST 9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Az Bulutlu
Samsun
17°C
Az Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

ABD’den Ukrayna’ya füze izni

ABD’den Ukrayna’ya füze izni
19 Kasım 2024 15:56
32
A+
A-

ANKARA-BHA

ABD Başkanı Joe Biden’ın, Ukrayna’ya Amerikan yapımı Ordu Taktik Füze Sistemlerini (ATACMS) sınırlı şekilde Rus topraklarında kullanma izni vermesinin ardından Ukrayna tarafından ilk saldırı gerçekleştirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın uzun menzilli füzelerle bir saldırı düzenlediğini ve 6 füzeden 5’inin başarıyla imha edildiğini açıkladı.

ATACMS füzelerinin özellikleri

Ukrayna tarafından kullanılan ATACMS füzeleri, ABD savunma şirketleri Ling-Temco-Vought ve Lockheed Martin tarafından tasarlandı. Süpersonik balistik füze özelliği taşıyan ATACMS, 4 metre uzunluğunda ve 610 mm çapında. Katı yakıtla çalışan bu füzeler, 300 kilometreye kadar menzile sahip. İki farklı tipte savaş başlığı taşıyabilen ATACMS, geniş alan etkili bombacıklarla hafif zırhlı hedefleri yok edebilirken, tek savaş başlıklı varyantı ile sertleştirilmiş tesislere yüksek hasar verebiliyor. Her bir füzenin maliyeti ise yaklaşık 1,5 milyon dolar olarak biliniyor.

Putin’den nükleer doktrin adımı

ABD’nin Ukrayna’ya bu silahları kullanma izni vermesinin ardından, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kritik bir karar geldi. Putin, Rusya’nın balistik füze saldırılarına uğraması durumunda nükleer silahla yanıt verilmesine olanak tanıyan doktrini onayladı.

ATACMS füzeleri ilk kez 1991 Körfez Savaşı sırasında kullanıldı. ABD ordusu ise bu sistemleri, 500 kilometre menzile sahip daha gelişmiş Hassas Vuruş Füzeleri ile değiştirme sürecinde.

ABD’nin Ukrayna’ya verdiği destekle başlayan bu yeni dönem, bölgedeki tansiyonu daha da yükseltti. Rusya ve Ukrayna arasında artan askeri hareketlilik, uluslararası toplumun dikkatle izlediği bir gelişme olarak öne çıkıyor.

Bu Haber Birlik Haber Ajansından alınmıştır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.