Dolar 32,5991
Euro 34,7375
Altın 2.498,06
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 19°C
Az Bulutlu
Samsun
19°C
Az Bulutlu
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 19°C
Sal 27°C

Ah Şu Emeklilerimiz Var Ya!

Samsun'da 30 yılı aşkın süredir gazetecilik mesleği ile uğraşmaktadır.
22 Ağustos 2021 05:42
1.442
A+
A-

Yaklaşık 10 milyon emeklilerimiz var bunların eşlerini de dahil edersek 20 milyon üzerinde emekli ailesi ve aynı zamanda oy veren seçmen var demektir. Ancak her yıl hükümetle pazarlığa oturan malum yetkili sendikalar verilen %5 zamcıklar karşısında sus pus olup: hiç bir tepkide ve eylemde bulunmazlar.

Ah şu emeklilerimiz var ya? Gün geçtikçe öğle bir yaşama doğru ötelenerek yalnızlaştırırlar ki Gayri Safi Milli Hasıla gelirden dahi pay alamazlar. Türkiye’de en çok üye sayısı olan TÜED emekliler derneği yöneticileri hükümetle yapılan pazarlıklarda da yer alamaz. Üstelik yasa emeklilere sendika hakkını da tanımamıştır

Eğer tanıdıysa neden emekli sendika yetkilisi o masa da yoktur. Emekliyi bence kimse o masada temsil etmiyor. Çünkü etmiş olsa bunca ekonomist ve akademisyenlerin ortaya koyduğu enflasyon ve zamların erittiği gelir ücreti politikası TÜIK. Güvenilirliği de tartışılır verilerde çürütülerek emekli zamları %5 in üzerinde verilirdi. Bugün doğalgaz, Elektrik, Su, gıda kira vb. zorunlu giderlere yapılan zamlar %22 ila %44 oranında yapılmıştır.

Kari koca yaşayan bir emekli aileye 150 lira elektrik gelmiştir. Oda çoğu zaman TV ışığı ile oturan iktisatlı kullanarak su parası 100 ile 125 arası geliyor. Gıda ayda kısarak satın aldığı ekmek vs. ihtiyaçlar ayda 700 ila 1000 arasındadır. Daha bunun sağlık vb. zorunlu giderleri de hariçtir.

Hangi siyasetçi hangi milletvekili bir emekli ile söyle bir ay nasıl yaşadığını bire bir gidip incelemiş yerinde görerek yaşamıştır?

Bana sorarsanız yaşamadılar. Yaşamış olsa idi kendilerine yaptıkları %20 ve üzerindeki zamları TBMM geçirmezler, kendilerini seçen seçmenlerine de o yüzdelikte zam verirlerdi. Gerçi onların %5.lik zammı bile 400 veya 500 civarında olur. Maaşı yüksek olanın zam oranı yüksek oluyor bu memlekette. Emeklide de böyle eskiden seyyanen verilirdi. Simdi soruyorum sizlere  % 100 ile adil mi bu zam verilişi? Bence hayır. Emekli maaşı yüksek olanın zammı yüksek düşük olanın düşük oluyor. Kardeşim siz zam ayarlaması yaparken emeklinin maaşına göre değil seyyanen %22 den başlayan zamları yansıtıyorsunuz. Bu mu eşitlik? Bu mu adalet dağılımı?…

Ah şu emekliler evinin vergisini öder, yaptığı alışverişlerinde dolaylı dolaysız vergileri öder, Aracı olan motorlu taşıt vergilerini öder. Bankalara faizleri de öder, Hastaneye, Aile hekimine gittiğinde eczaneye hem ilaç hem katkı payını öder.  Allah muhafaza hele sağlık problemi çıkarsa o özel hastanelerde yasa dışı olmasına rağmen bilinçli tüketici de değilse çıkartılan fark ücretlerini de öder. Fakültelerde yönetilen otelcilik vb. talimatla kendisinden istenen hasta oda fark ücretini de öder.

MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ DE VAR TABİ…

Ah şu emekliler hiç sıkılmadan ikinci bir işte çalışırlar. İşsiz gençlerin önüne çıkarak onların gireceği işi düşük ücretle çalışarak asgari ücretin yarısını bile almazlar. Birçoğu evinde tütün sarar, paketleme ve benzer işler ile günde 20 lira kazansalar büyük para bereket versin derler. Hele şu yaşına bakmadan komilik, bulaşıkçılık garsonluk getir götür işinde çalışanlar yok mu? Ah vay sızılar içinde kullandıkları ilaçları da gizli gizli içerek çalışmazlar mı? Hiç utanmazlar ya git evinde torunlarınla birlikte oyna sıcak evinde ya da bahçen, tarlan varsa kümes hayvanları besle.  iste oralarda zamanının dolmasını bekle ne isin var gereksiz işlerde.  İşsiz Gençlerin is kapısını kapatıyorsun

Hem Türkiye’deki ortalama ömür yaşı artık 60’larda nihayet ediyor. Bu yalan dünyadaki para hırsın geçim derdin le ne uğraşırsın. Ne demiş Ulu Önder Atatürk “Emekli bir devletin aynasidir”.Emekli derneklerin giriş kapısında eskiden de Emekli Sandığı kurumunun duvarında yazardı.

Ah şu emekliler şimdi 3 yıllık dönem için maaşlarına göre 300,375,450 lira promosyon bankalar ödeme yapmışlardı. Yaklaşık 10 milyon emekliyi doğrudan ilgilendiren ve 2020 de ödenecek banka promosyonu gündeme geldi. Bazı bankalar 1000 lira verdiler ve ilan ettiler. Samsun’da bir sendika kamuda çalışanlarına acılan ihale neticesinde 6000 lira promosyon almayı basardı ve günlerce görsel ve ulusal basında paylaştı. Peki, emeklilerin bu pazarlığını ne olacak? Kimler bu pazarlıkta söz sahibi olacaklar?

Ah şu emekliler!

Sizler ne zaman hakkiniz olan sosyal eşit ve insanca yaşayabilecek ücretlerinizin pazarlığını hükümetle yapabilecek bir sivil toplum kurulusuna ve örgütüne yetki vereceksiniz. Bakin yasa gereği Sendika bile kuramıyorsunuz. Üye olduğunuz dernekler ise hiç bir etkin faaliyetlerde eylemlerde bulunmuyorlar.

Tabi ki O yöneticilerde emekli kardeşlerinden şikâyetçi! Yeterince bizlere eylemlerimize katılmıyor ve destek vermiyorlar diye söyleniyorlar.

Ne zaman silkelenerek hakkini hukukunu emekli ücretini aramayı düşünüyorsun. Bugün değil ise ne zaman? Gün geçtikçe yoksullaşan hayat şartları karsısında çaresizce boyun bükerek hak ettiğin emekli yaşamını mezarda mı kazanacaksın?

Üye olarak destek verdiğin derneğini de sendikanı da iyi belirle. Seçim zamanı 20 milyon oyunu sana değer veren söz veren katma değer sağlayanlara görerek bilerek kullan. Kullan ki kalan ömründe kula kul olmadan yaşa yaşamaya umutlu mutlu bak.

Ah be emekli kardeşim 65 yaşüstü vatandaşım. Belediye ulaşım aracına binim kartını Cihaza okuttuğunda “ÜCRETSİZDİR” sesini duyunca sana değişik duygularla ücret vererek binen vatandaşın bakışlarından duyduğun rahatsızlığı duymaman için Hayatla mücadele et.  Bir umutla yaşa ve yaşat hak ettiğini söke söke almasını bil.

Unutma ki her gelen nesil bir gün senin gibi emekli ve yaşlanmış olacağını ona da hatırlatacaksın. Sen devlete ödediğin vergilerinle, primlerinle emekli olmayı hak ettin. Aldığın maaşta alnının teri, emeğinin hakkıdır.

YORUMLAR

  1. Şenel dedi ki:

    Agzina saglik cok guzel dile getirdiniz de bu u anlsyan anlayis yok gibi

  2. Caner dedi ki:

    Sanki yüreğimi yazmış. Ne gerçek yaşamda, ne sosyal medya da birlik ve beraberliği beceremeyen, hak arama yollarını bilmeyen bu grup. Anca particilik kavgalarını beceriyor. Sınıf bilinci yerleşmemiş, bölük pörçük koyun sürüsü. İsabetli yazınız için teşekkürler.