KÖYLERİMİZİ BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE
Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Müh. Ramazan TINKIR yetkilileri uyardı. Korona virüs ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin esnek olmasından dolayı özellikle Büyükşehirlerde yaşayan gurbetçiler köylere akın etti. Her ne kadar yetkililer bu vatandaşlarımıza yollarda izin kâğıdı sorsa da ateşlerine baksa da onlarca insanın seyahat öncesi testlerinin yapılmasına maalesef imkân yoktur. Yetkililerimizin gayretlerini takdir etmekle birlikte yüzlerce hatta binlerce vatandaşımızın köylerine gelmesi ile birlikte köylerimizin risk oranı artmıştır. Ben tarım danışmanlığı yaptığım çiftçi arkadaşlarıma teknik destek sağlamak üzere kendileri ile telefonla görüştüğümde köye son bir kaç gündür çok sayıda dönen olduğunu söylemekteler.
Büyük şehirlerden köylerine dönen bu vatandaşlarımızdan birisinin bile taşıyıcı olması halinde onlarca yakınına virüs bulaştırması olasılığı çok yüksektir. Muhtarlarımız kendi imkânları ile bazı tedbirleri alsa da camilerimizden gerekli uyarı anonsları yapılsa da köylerde evde kalın uyarılarına uyma yüzdesi çok düşüktür.
Böyle zor zamanlarda Devletlerin ve Milletlerin başkalarına muhtaç olmadan kendi imkânları ile ayakta kalması hayati önemdedir. Bu gün itibariyle alınan tedbirlerin kaç ay ya da aylar süreceğini bilmemiz mümkün görünmüyor. En azından yetkililerimiz kesin tarih veremiyor. Bu belirsizlik ortamında Türk çiftçisinin dünden daha çok üretmesi gerekmektedir. İşte bu sebepledir ki havaların ısınmasıyla birlikte çiftçilerimiz bahçelerine gitmek ile evde kalmak arasında çok büyük bir ikilem yaşamaktadır. Bu zor günlerde tarımdaki sürdürülebilirliğin devamı için Başta Tarım ve Orman Bakanlığımızın yetkililerine büyük görevler düşmektedir.
Uzman Tarım Danışmanı Zir. Müh. Ramazan TINKIR alınması gereken tedbirleri ve çiftçiye yapılabilecek destekleri öyle sıraladı.
KORONA VİRÜS İLE MÜCADELE BAĞLAMINDA
-Köylerimizde ihtiyacı olan her aileye acilen dezenfeksiyon ve temizlik malzemeleri sağlanmalı.
-Köylerde ikamet eden vatandaşlarımızın yaş ortalaması kritik eşik olan 60 yaş ve üzerindedir. Bu vatandaşlarımıza acilen yeteri kadar eldiven ve maske sağlanmalı.
-Bu günlerde köy camilerimizin imamları özellikle Korona Virüs ile mücadele konusunda yetkililerin mesajlarını köy halkına usulünce sürekli iletmeli ve bu konuda köy muhtarına ve heyetine daha çok yardımcı olmalıdır.
-Önümüzdeki günlerde şartların nasıl olacağını bizim bilmemiz mümkün değil. Şayet ihtiyaç duyulursa köylerde bulunan kapalı olan okulların çok küçük dokunuşlarla küçük çaplı bir sağlık ocağına çevrilmesi mümkündür. Belki bu düşüncem şu anda birçok okuruma uçuk kaçık gelebilir. Unutmayın birçok gelişmiş ülkede çadırlardan sağlık kompleksi kurulduğunu düşünürsek benim düşüncemin çok da yersiz olmadığı görülür.
ÇİFTÇİLERE YAPILABİLECEK DESTEKLEMELER
-Köylülerimizin Ziraat Bankası, T.K.Kooperatifi gibi kurumlara olan kredi borçları en az bir yıl faizsiz olarak ertelenmelidir.
-Köylülerimizin üretmek için ihtiyaç duyduğu girdilerin kendilerine kontrollü bir şekilde temini konusunda, Ziraat Odaları, TK. Kooperatifi, Tarım Müdürlükleri ve Belediyeler birlikte çalışmalıdır.
-Bu dönemde çiftçinin ihtiyaç duyduğu gübre, fide, fidan, tarım ilacı, hayvancılık yapanlar için yem ve benzeri girdilerin fiyatlarının belli bir kısmının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından en az bir üretim sezonu boyunca süspanse edilmelidir.
-Yaşları gereği alınan tedbirler doğrultusunda evde kalmaları istenen 60 yaş ve üzerinde çiftçilerimizin işlerini yapabilmesi için, imkânı olanlara kendi paraları ile imkânı olmayanlara, yevmi yeleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarınca karşılanmak üzere tarım işçisi temin edilmelidir.
GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN, YETKİLİLERİ KÖYLÜYE DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM.
İNANIN BEN GÖRÜYORUM VE HİSSEDİYORUM Kİ, KÖYLERDE TEMİZ HAVA, TEMİZ SU VAR DİYEREK KÖYLERİNE KOŞAN BU VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLMASSA, YETKİLİLER KIRSAL’DA DAHA ÇOK ÖNLEM ALMASSA TEHLİKE ÇOK YAKIN.
AMAN KÖYLERİMİZE DE KÖYLÜMÜZE DE SAHİP ÇIKALIM.