Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Az Bulutlu
Samsun
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 27°C
Çar 24°C

TÜRKİYE BAĞIMSIZ EMEKLİLER PLATFORMU GENEL BAŞKANI MEHMET ÖZTÜRK’ÜN CUMHURIYET BAYRAMINI KUTLADI

28 Ekim 2022 22:21
235
A+
A-

Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Genel Başkanı Mehmet Öztürk
29 Ekim cumhuriyet bayramı ile ilgili önemli açıklamalar da bulundu

ATATÜRK ve CUMHURİYET
Cumhuriyet öncesinde; her açıdan sıfır noktasına inmiş, halkı darmadağın, her yanından kemirilen, 1.Dünya Savaşının etkisiyle yıpranmış, Emperyalizmin paylaşmaya hazır olduğu bir imparatorluk var. Üstüne üstlük halkından kopmuş bir yönetim ve yalnızlık içinde bir halktan oluşan Osmanlı İmparatorluğu yok olacakken; Mustafa Kemal ve bir avuç yiğit insan, Mondros ve Sevr’e rağmen Anadoludan bir kurtuluş hareketi başlattı.
O çılgın Türkler Samsun, Erzurum, Sivas, Amasya derken bir mucize yarattılar.
Dedelerimizin, nenelerimizin yazdığı bu onurlu Kurtuluş Destanı karşısında minnet ve saygıyla eğiliyoruz.

Kurtuluş Savaşı 9 Eylül’de İzmirin kurtuluşu , Lozan Andlaşmasıyla barışın sağlanması ile sona erdi.
23 Nisan1920 de açılan Gazi TBMM, zaten egemenliğin kayıtsız şartsız millette ait olduğunu bildirmişti. 13Ekim 1923 te Ankara başkent ilan edildi. Gazi Mustafa Kemal 28 Ekim 1923 te başta İsmet İnönü olmak üzere, diğer arkadaşları ile birlikte “Yarın Cumhuriyeti ilân edeceğiz!” diyerek en büyük devrimini gerçekleştirdi.
“Türkiye devletinin hükümet şekli Cumhuriyettir.”
“Türkiye devleti, Büyük Millet Meclisi tarafından yönetilir.” ve daha sonra;
“Benim En Büyük Eserim Türkiye Cumhuriyetidir. ” demiştir.
Cumhuriyetle yönetilen bir ülkenin kimliği, kişiliği ile; saltanat, halifelik kaldırılır, tekke zaviye ve türbeler kapatılır, kadın-erkek eşitliği yolunda yasalar çıkarılır, şapka, kılık kıyafet devrimi, lakap, ünvan yerine soyadı yasası getirilir, mecelle kalkar, uluslararası saat, takvim ve ölçüler kabul edilir, medeni hukuk, laik hukuk düzenine geçilir, eğitim-öğretim birleştirilir, yeni Türk harfleri kabul edilir. Türk Dil ve Tarih Kurumları kurulur, Üniversite öğrenimi düzenlenir, aşar kaldırılıp, I. ve II. Kalkınma Planları ile tarım ve sanayide destekler sağlanır. Ulaştırma yatırımları yapılır.

Sonuçta; 1922-1937 yıllarındaki baş döndürücü çalışmalar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü halkıyla birlikte yürüyen bir dünya lideri haline getirmiştir.
İngiltere başbakanı Lloyd George : “Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğe bakın ki , o büyük dahi yüzyılımızda Türk Ulusuna nasip oldu. ”
demiştir. Bu ne büyük bir gurur! O büyük önder Atatürk:
“Benim Türk Ulusuna, Türk Toplumuna, Türklüğün geleceğine ilişkin ödevlerim bitmemiştir. Siz onları tamamlayacaksınız. Siz de sizden sonrakilere benim sözümü yineleyiniz. Türk Övün, Çalış Güven!”

Halk, topluluk anlamına gelen Cumhur sözcüğünden gelen Cumhuriyet ; seçimle halk egemenliğine dayalı, demokrasi, çağdaşlık, laiklik, her türlü insani ve evrensel değerleri değişmez ölçüt kabul eden, ayrımcılık, sömürüyü reddeden, yurtta barış, dünyada barış ilkesiyle, ırk , dil, din, cinsiyet ayrımını nefret suçu kabul eden bir yönetim şeklidir.

Atatürk; Cumhuriyetin koruyucularını yetiştirme görevini öğretmenlere vermiştir.
” Cumhuriyetin özverili öğretmen ve eğiticileri; yeni kuşağı sizler yetiştireceksiniz. Eserinizin değeri sizin ustalık ve özverinizin derecesiyle orantılı bulunacaktır. Cumhuriyet, düşünce, bilgi ve beden yönünden güçlü ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni kuşağı bu yeni nitelik ve yetenekte yetiştirmek sizin elinizdedir.
Hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir.
Bilim ve tekniğin dışında klavuz aramak, çevresinde olup bitenleri görmemektir, bilgisizliktir, doğru yoldan sapmaktır. ”

  1. Cumhuriyete zarar vermek isteyenler vardır. Bu kesimin başarıya ulaşması mümkün değildir.
    Zira yoldan sapmayan bizler suyuyla, toprağıyla havasıyla bu ülkeyi, vatanımızı çok seviyor, düne saygı, bugüne sorumluluk, yarına umutla bakıyoruz, usanmadan, bıkmadan, azimle, yılmadan bu yolda devam edeceğiz.
    Muhtaç olduğumuz kudret, damarlarımızdaki asil kanda
    mevcuttur.
    Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti!
    29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!
    “Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Kalacaktır.”
    YAŞASIN CUMHURİYET YAŞASIN DEMOKRASİ
    Mehmet Öztürk
    Türkiye Bağımsız Emekliler Platformu Genel Başkanı
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.