19 MAYIS RUHUNU TAŞIYAN SEVGİ BAYRAĞI KOŞUSU NEDEN YAPILMAZ
“SEVGİ BAYRAĞI”
Hatırlayan daha doğrusu umursayan biz kaç kişiyiz bilmiyorum ama bu ülkede her yıl tam da bugünlerde “Sevgi Bayrağı Koşusu” diye bir koşu düzenlenirdi.
Büyük Önder Atatürk’ün ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a çıkışının yıl dönümü anısına her yıl gerçekleştirilen “Sevgi Bayrağı Koşusu” (iptal edilmeden önceki son yıllarda) Doğu Park’taki Bandırma Vapuru Alanı’nda düzenlenen törenle başlardı.
“Türk gençliğinin Atatürk’e bağlılığının simgesi olan bayrağın, Türk Ulusunun sonsuza dek sürecek olan özgürlüğünün güvencesi gençlerimizce teslim alınarak Ulusumuzun kalbine doğru yola çıkarılacağı” anonsunu takiben koşuya katılan atletler eşliğinde müze gemi Bandırma Vapuru’ndan indirilen Sevgi Bayrağı, Samsun Valisine teslim edilirdi.
Samsun Valisinin günün anlam ve önemini belirten konuşmasından sonra tekrar koşuya katılacak atletlerce teslim edilen Sevgi Bayrağı, Anıt Park’a götürülür buradaki Atatürk Anıtı’nın çevresinde dolaştırıldıktan sonra Havza’ya doğru yola çıkarılırdı.
Halkın ve öğrencilerin tezahüratları ve top atışları eşliğinde Samsun’dan yola çıkarılan “Sevgi Bayrağı” aynı gün Havza ilçe sınırında Havzalı atletler tarafından teslim alınarak Kurtuluş Savaşı yıllarında ATATÜRK’ün ağırlandığı tarihi Mesudiye Oteli’ne (Havza Atatürk Evi Müzesi’ne) getirilir burada bir gece bekletildikten sonra ertesi sabah Amasya il sınırında Samsun Valisi tarafından Amasya Valisine (Amasyalı atletlere) teslim edilerek yolculuğuna devam ederdi.
Daha sonra Tokat, Sivas ve Erzincan güzergâhı izlenerek Erzurum’a götürülür her il sınırında benzer törenlerle teslim alınarak taşınan bayrak, oradan da Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir güzergahı üzerinden Ankara’ya ulaştırılırdı.
Üzerinde, “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanımıza” yazılı Sevgi Bayrağı’nın Ankara’daki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenleri sırasında Cumhurbaşkanı sunulması ile sona eren bu koşu ve bu koşuya adını veren “Sevgi Bayrağı” ATATÜRK’ün ulusal kurtuluş mücadelesini başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı anısına Türk Gençliğinin Atatürk ve ilke ve Devrimlerine bağlığını ve sevgisini simgeliyordu.
2012 yılında iptal edildi.
Halen bunun neden iptal edildiğinin bir açıklamasını kimse yapmadı.Oysa Kurtuluş SAVAŞIMIZIN Ulaşımının atıldığı Atatürk Şehrimizin Ulusal bir bayramında önemli bir mesaj verilmesi Gençliğin kurtuluş tarihine atalarının anmasına sahiplenmesi bilinclendirilmesiydi.Yüzlerce Samsunlularin heyecanla alkişlarla coşkuyla gururla Sevgi bayrağı adını verdikleri Türk Bayrağını taşınmasına eşlik ederlerdi.