Dolar 34,2104
Euro 37,3141
Altın 2.947,95
BİST 8.832,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Per 15°C
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C

Bu sergi, Ankara’nın benim için ayrı bir yer taşımasının sebebini de anlatıyor

Bu sergi, Ankara’nın benim için ayrı bir yer taşımasının sebebini de anlatıyor
14 Ekim 2024 13:39
46
A+
A-

HİLAL ACAR / ANKARA-BHA

Sergi açılışından önce röportaj veren Semih Bayer şunları söyledi “69 yıldır Ankara’da yaşıyorum. Çalıştığım kurumda da geçen sene bu sergiyi açtık. Sonra dedim ki, Ankara’mız dünyada devlet kurulmadan başkent olan ilk ve tek şehirdir. Büyük Atatürkümüz, 16 gün önce başkent ilan etmiştir. Bu çok önemli bir özelliktir. Bunu vurgulamak için sergiyi açtık. Bu fotoğrafların özelliği şudur: Atatürk, Ankara’ya geldikten sonra bu fotoğrafta da yer alan Ziraat Mektebi’ni karargah merkezi olarak belirliyor. Türkiye Cumhuriyeti Savaşı’nı buradan yönetiyor ve Ankara’yı çok seviyor. Atatürk de diyor ki, “Ankara ve Ankaralıların bende ayrı bir yeri vardır.” Dolayısıyla, Ankara’nın bu sergisi, başkent Cumhuriyet kurulurken başkent oluşu ve yoktan var olan ve Cumhuriyete seferber olan şehir olmasıdır. Fotoğraflarda da görüyoruz, kasaba görünümünde ama Atatürk’ün sayesinde çok büyük yol kat ediyor. Ben Ankaralılar olarak gurur duyuyorum, bu sergi de Ankara’nın yoktan var oluşunun simgesidir.”

Ankara’nın gelişimini anlatan kareler

69 yıldır Ankara’da yaşayan Semih Bayer, serginin kendisi için taşıdığı önemi vurgulayarak, “Atatürk Ankara’ya geldikten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentini belirledi ve şehrin gelişim süreci başladı. Bu fotoğraflar, 18 yıl içerisinde Ankara’nın nasıl bir değişim geçirdiğini gösteriyor. Doğduğum mahalle de dahil olmak üzere birçok bina halen ayakta ve restore ediliyor. Bu sergi, Ankara’nın benim için ayrı bir yer taşımasının sebebini de anlatıyor” dedi.

Eski Ankara üzerine sohbetler

Sergi öncesinde, Semih Bayer ve Halil İbrahim Yılmaz sergilenecek fotoğraflar hakkında konuşarak eski Ankara’nın tarihine ilişkin anılar paylaştı. Anafartalar Caddesi’nde yapılan akşam yürüyüşlerinden, şehrin simgesi olan Palasların geçmişinden ve yabancı misafirlerin konaklaması için inşa edilen binaların ince işçiliğinden bahsettiler. Yıkılmış olan bazı yapıların restore edilerek yeniden hayat bulması da sergi sırasında değinilen önemli konular arasında yer aldı.

WhatsApp Gorsel 2024 10 14 saat 13.19.01 9073dbf7

Dört gün sürecek sergi

13 Ekim itibarıyla kapılarını açan sergi, dört gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. Ankara’nın geçmişten bugüne nasıl bir değişim ve gelişim gösterdiğini yansıtan bu sergi, Cumhuriyet’in 101. yılı kutlamalarının önemli bir parçası olarak sanatseverlere ve tarih meraklılarına kapılarını açtı.

WhatsApp Gorsel 2024 10 14 saat 13.19.02 5c60ae11

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.