Dolar 34,4795
Euro 36,4287
Altın 2.955,56
BİST 9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 17°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
17°C
Parçalı Bulutlu
Cum 26°C
Cts 8°C
Paz 8°C
Pts 8°C

Cumhuriyetin Yüzü sergisinin belgeseli yayında

Cumhuriyetin Yüzü sergisinin belgeseli yayında
27 Şubat 2024 20:30
67
A+
A-

Borusan Kocabıyık Vakfı’nın Cumhuriyetin 100. yılını kutladığı “Cumhuriyetin Yüzü” sergisinin, hazırlık ve kurulum sürecine dair arka plan hikâyelerini anlatan belgesel yayınlandı. Belgeselde, erken Cumhuriyet döneminin kültür disiplinlerine ve toplumsal yaşama bakışını yansıtan serginin hazırlık sürecinin yanı sıra, koleksiyonerlerden ve uzmanlardan alınan görüşler ve tanıklıklar yer alıyor. 

Borusan Kocabıyık Vakfı’nın, erken Cumhuriyet dönemindeki çok boyutlu toplumsal dönüşümün kültüre, sanata ve sosyal yaşama izdüşümlerine odaklanan Cumhuriyetin Yüzü sergisi, belgesel filmi ile ekranlara taşındı. 

Ziyarete açıldığı günden itibaren büyük ilgi gören 700’e yakın orijinal ve dijital eser, belge ve efemeranın yer aldığı sergide, dönemin plastik sanatlar, müzik, edebiyat, grafik ve mimari tasarım, sahne sanatları, müzecilik, arkeoloji, sinema gibi kültürel disiplinlere bakışı, kapsamlı bir içerik ile günümüze taşınıyor. Kurtuluş Savaşı’ndan başlayarak sanatsal yaratının esin kaynağı olan “kuruluş, kurtuluş” temalarına da sergi kapsamında özel bir vurgu yapılıyor. 

Borusan Contemporary’nin katkılarıyla hayata geçirilen serginin, belgesel projesinin aracılığıyla derinlikli ve kalıcı bir formata taşınması hedeflendi. Yönetmenliğini Selçuk Metin’in üstlendiği, prodüksiyonunu Tolan Films’in gerçekleştirdiği, Zeynep Oral tarafından senaryosu yazılan ve müziklerini Murat Evgin’in bestelediği dokümanter filmde, serginin ortaya çıkış süreci ve hazırlık aşamaları, yapılan röportajlar ve uzman görüşleriyle birlikte ilham veren hikâyelerle anlatılıyor.

Belgesel ile ilgili görüşlerini belirten Borusan Kocabıyık Vakfı Genel Sekreteri Canan Ercan Çelik “Atatürk’ü ve Cumhuriyet devrimlerinin özünü anlamaya hizmet edeceğine inandığımız Cumhuriyetin Yüzü sergimizi, hazırlanan belgesel film aracılığıyla kalıcı hale getirmekten mutluluk duyuyoruz. En az sergi kadar hazırlık süreci de bizleri heyecanlandıran ve çok kıymetli çabalarla hayata geçirilen serginin ortaya çıkışını, sergiye emek veren değerli uzmanların sergi çerçevesindeki düşünce ve duygularını paylaşmak; diğer yandan sergi içeriğimizi onların görüşleri ekseninde pekiştirmek istedik.” dedi.

Belgeselin yönetmenliğini yapan Selçuk Metin “Cumhuriyetin Yüzü ülkemizin bugününe ışık tutan bir sergi, etkileyici olduğu kadar geçmişi anlayabilmemiz, ülkemizi yoktan var eden ütopyacıların yeni bir ülkeyi nasıl yarattıklarını merak edenlere de mercek tutan bir anlayışla hazırlanmış. Cumhuriyetin ilk yirmi yılı, en önemli devrimlerin gerçekleştiği yıllar. Cumhuriyet’in Yüzü sergisi de bu yıllara yapılan bir yolculuk. Belgeselimizde bu yolculuğun yaratım süreci gözler önüne seriliyor. Yirmi yılda yapılan köklü değişiklikleri ve devrimleri kırk dakikaya sığdırmak mümkün değil, ancak geçmişten ders çıkarmak ve araştırmak isteyenler için bu belgeselin bir kılavuz olacağını düşünüyorum.” dedi.

Orijinal eser, belge ve efemera ile dijital deneyimlerin de birlikte tasarlanarak, dönemin ruhunu kapsayıcı içerik bütünüyle izleyicilere sunan Cumhuriyetin Yüzü sergisi, 2 Haziran’a kadar Galataport İstanbul O2 Blok’ta, Pazartesi hariç her gün 11.00-20.00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.