Dolar 32,8221
Euro 35,1421
Altın 2.449,46
BİST 10.771,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Paz 28°C
Pts 29°C
Sal 27°C
Çar 27°C

Heyecanla beklenen 34. Akbank Caz Festivali’nde sahne alacak ilk isimler açıklandı!

Heyecanla beklenen 34. Akbank Caz Festivali’nde sahne alacak ilk isimler açıklandı!
12 Haziran 2024 23:18
53
A+
A-

Festival, bu yıl da sevilen ve heyecanla beklenen 30’dan fazla caz müzisyenini sahnesinde ağırlayacak.

34. Akbank Caz Festivali, 28 Eylül – 13 Ekim tarihleri arasında onlarca mekânda 30’dan fazla müzisyeni ağırlamaya hazırlanıyor. Sanatın her disiplinini sanatseverlerle buluşturan Akbank Sanat’ın, organizasyonunu ve içerik programlamasını Pozitif iş birliğiyle gerçekleştirdiği festival; birbirinden özel performansları müzikseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Festivalin ilk açıklanan isimleri arasında; 25 yıllık kariyerinde gösterildiği 16 kez aday gösterildiği Grammy Ödülü’nü 2 kez havaya kaldıran efsanevi caz vokalisti Kurt Elling, 2005’te Montreux Jazz Piano Yarışması’nı kazanan ve Latin caz müziğe kattığı yorumla adını duyuran Kübalı piyanist Harold López-Nussa, Narcos dizisinin soundtrack’i ‘Tuyo’ ile dünyaya adını duyuran,  farklı türleri buluşturma yeteneğiyle dinleyiciyi yolculuğa çıkaran şarkıcı-söz yazarı, multi-enstrümanist, besteci ve aranjör Rodrigo Amarante, Vanity Fair’in “caz sahnesini silkeleyen milenyal” olarak tanımladığı Tatiana Eva-Marie, orkestrası The Chosen Few ile hem sahnede hem stüdyoda sürükleyici diyaloglar yaratan saksafon virtüözü Isaiah Collier ve modern klasik kompozisyon ve doğaçlamanın renkli kesişimini sahnesinde sunan Tomas Fujiwara 7 Poets Trio yer alıyor. 

Açıklanacak yeni isimlerle heyecan dolu 34. Akbank Caz Festivali’nin biletleri 12 Haziran günü saat 15:00 itibarıyla satışa sunulacak. Ayrıca, Biletix üzerinden satılacak festival biletlerinde Akbank kartlarına %10 indirim uygulanacak.

Isaiah Collier & The Chosen Few 

2 Ekim 2024 21:30 // Babylon 

25 yaşındaki Isaiah Collier, kelimenin tam anlamıyla bir virtüöz. 11 yaşında saksafon çalmaya başlayan müzisyen, sezgisel becerileriyle dikkatleri hızlıca üzerine çekti. Son yıllardaysa, orkestrası The Chosen Few ile hem sahnede hem stüdyoda sürükleyici diyaloglar yaratarak dünya çapında büyük yankı uyandırmaya devam ediyor. Diyalog konusuna önem veren sanatçı, bunun altını; sahnedeyken kendini duymadığını, yalnızca ona eşlik eden müzisyenlere ve onların hikâyelerine dikkat kesildiğini anlatarak çiziyor. Collier, 2018’den bu yana; beşinci albümü The Almighty’yi Division 81 Records etiketiyle geçtiğimiz nisan ayında yayımladı. Bu koleksiyonda aynı zamanda uzun yıllar kendisine rehberlik etmiş Chicago sahnesinin yaşayan efsanesi Ari Brown ile bir düet de yer almakta. Bestelerinde gündelik hayatın derinlerinde kalan kimi ilkeler üzerine düşündürmek için müziği kullanan Isaiah Collier, grubu The Chosen Few ile 2 Ekim akşamı Babylon sahnesinde olacak.

Tomas Fujiwara 7 Poets Trio 

3 Ekim 2024 19:00 // Akbank Sanat 

Aralarında Anthony Braxton, Matana Roberts, Mary Halvorson gibi isimlerin olduğu pek çok müzisyenle çalışmış olan davulcu Tomas Fujiwara, 7 Poets Trio’yu Nisan 2018’de John Zorn’un New York’taki meşhur mekanı The Stone’daki residency programında hayata geçirdi. Patricia Brennan ve Tomeka Reid ile kurduğu üçlüsü, hiç birlikte çalmamış iki müzisyeni bir araya getirip ayrıksı müzikal kimlikler ile yeni kombinasyon yaratma motivasyonuyla kuruldu. Grupla aynı ismi taşıyan ilk albüm 2019’da, altı parçalık ikinci albüm Pith ise 2023’te yayımlandı. 7 Poets Trio’nun ilk performansları sonrası All About Jazz’da yayımlanan değerlendirmede şu yorum yapılmıştı: “Fujiwara’nın müziğinin çoğu önceden iyi kurgulanmış gibi duyulsa da bu oda cazı, modern klasik kompozisyon ve doğaçlamanın bir karışımı. Her üç müzisyen de kendini duyarlı bir grup bilinci oluşturmaya adayarak büyük bir başarı elde ediyor.” Tomas Fujiwara 7 Poets Trio, 3 Ekim’de Akbank Sanat’ta.

Tomas Fujiwara: Davul

Tomeka Reid: Çello

Patricia Brennan: Vibrafon

Kurt Elling

7 Ekim 2024  20:30 // Cemal Reşit Rey Konser Salonu

Turneler ve stüdyolarda geçen 25 yıllık kariyerinde tam 16 kez Grammy Ödülü’ne aday gösterilen ve 2 ödülün sahibi olan Kurt Elling, birçok prestijli yayın tarafından tüm zamanların en özgün caz vokalistlerinden biri olarak anılıyor. Hatta The Guardian’ın Elling’i “süper güçlere sahip bir Sinatra” olarak tanımladığını hatırlamakta fayda var. Eşsiz çağdaş beat yazarlığı ile tanınan Chicago çıkışlı müzisyen, caz vokalinin parametrelerini ve kelime dağarcığını genişletti. Bugüne dek Branford Marsalis, Danilo Perez, Fred Hersch, Charlie Hunter ve Stefon Harris gibi caz dünyasının önemli figürleriyle çalışmalar yapan vokalistin diskografisinde; Blue Note, Concord Jazz, Okeh gibi köklü plak şirketlerine rastlamak mümkün. Elling’in mirasına dair en güzel yorumlardan biri, ABD’li şair Robert Pinsky’den geliyor: “Kurt Elling’in sanatında şiir ve müzik arasındaki kadim, tatlı ve güçlü bağlara; cazın sesi aracılığıyla yeni bir spiritüel varlık katıyor.” Nefes kesen bariton sesi ve modern klasikleriyle Kurt Elling, 7 Ekim’de Cemal Reşit Rey sahnesinde. 

Kurt Elling: Vokal
Tommy Smith: Saksafon
Pete Johnstone: Piyano
Calum Gourlay: Bas
Alyn Cosker: Davul

Tatiana Eva-Marie 

8 Ekim 2024 20:30 // Ses 1885 – Ortaoyuncular Tiyatrosu 

New York Times’ın “Gypsy jazz’ın çalıbülbülü” yakıştırmasını yaptığı; Vanity Fair’in “caz sahnesini silkeleyen milenyal” olarak tanımladığı Tatiana Eva-Marie, 20. yüzyılın farklı aralıklarında farklı coğrafyalarda üretilmiş müziklerden ilham alıyor. Brooklyn’de yerleşik müzisyen; aile mirası Fransız ve Roman geleneklerinden, 1920’ler Paris’inin sanat dünyasından, Amerikan caz standartlarından nüansları kompozisyonlarında buluşturuyor. Django Reinhardt, Sidney Bechet ve Cole Porter gibi bestecilerden öğrendiklerini kendi kaleydoskopundan geçiren Eva-Marie, muhtemelen en çok kurucusu olduğu Avalon Jazz Band ile tanınıyor. Şarkıcılığı ve orkestra liderliğinin yanı sıra oyunculuk ve yazarlık da yapan Tatiana Eva-Marie, GroundUp Music etiketiyle yayımlanan yeni albümü Djangology’nin ardından, 9 Ekim’de Ses 1885 – Ortaoyuncular Tiyatrosu’nda.

Tatiana Eva-Marie: Vokal

Daniel Garlitsky: Keman

Charles Fréchette: Gitar

Jérémie Pellaz: Gitar

Jean-Baptiste Guerrier: Bas

Harold López – Nussa 

10 Ekim 2024 20:30 //  Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi

2005’te Montreux Jazz Piano yarışmasını kazanan Kübalı piyanist Harold López-Nussa, yaklaşık 20 yıldır küresel müzik sahnesinde adından söz ettirmeye devam ediyor. Küba Ulusal Senfoni Orkestrası, Gilles Peterson ve Leo Brouwer gibileriyle yaptığı çalışmaların yanı sıra bir orkestra lideri olarak da daimi üretim hâlinde. 2023’te Timba a la Americana ile Blue Note Records kataloğunda yerini alan Harold López-Nussa, bu albümün prodüktör koltuğunu Snarky Puppy ile tanınan Michael League’e teslim etmişti. İlhamını ailesinin Küba’dan Fransa’ya taşındığı ilk kışta yaşadığı ev hasretinden alan albüm, Latin caza tam anlamıyla modern bir yorum getirirken; kışkırtıcı, alabildiğine renkli ve zahmetsizce bir bütün oluşturan 10 şarkıdan oluşuyor. 10 Ekim akşamı Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde dinleyeceğimiz López-Nussa’nın mesajı çok net: “Dans etmeyi ve insanların dans etmesini her zaman çok severim. Bu, bana müziğin canlı bir şey olduğunu söyler.”

Harold López-Nussa: Piyano

Grégoire Maret: Armonika

Luques Curtis: Bas

Ruy Adrian López-Nussa: Davul

Rodrigo Amarante

11 Ekim 2024 22:00 // Babylon 

1976 yılında Rio de Janeiro’da doğan Rodrigo Amarante, müzikal serüveninin her durağı ilgi çekici anlarla dolu bir müzik insanı. Kendisini dünya çapında bir üne kavuşturan, Netflix’in meşhur dizisi Narcos’un tema müziği olan “Tuyo” adlı bestesiydi elbette ama Amarante diskografisi çok çeşitli harikalar barındırıyor. Orquestra Imperial ile samba, Los Hermanos ile ska alemlerine dalmış olan müzisyen, Fab Moretti (The Strokes) ve Binki Shapiro ile kurduğu Little Joy ile bir alternatif rock albümü de yayımlamıştı. Folk tınılarında gezindiği ilk albümü Cavalo’nun 2014’e tarihleniyor. “Hafızayı bir boyama kitabına benzetiyorum” diyerek içe dönük şarkılarla renklendirdiği ikinci solo işi Drama ise doğduğu toprakların sıcaklığını yaşatan bir koleksiyon. Brezilya müziğinin ikonları arasında yer alan Gal Costa ve Gilberto Gil ile de çalışmış olan Rodrigo Amarante, 11 Ekim akşamı Babylon’da.

Rodrigo Amarante: Gitar, piyano ve vokaller

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.