Dolar 32,7682
Euro 35,0901
Altın 2.459,44
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Paz 26°C
Pts 26°C
Sal 27°C
Çar 28°C

Maria Turri’nin “Tiyatro, kahkaha ve bilinçdışı: Komedi Nasıl Güçlendirir ve Neyi Reddeder?” Semineri Seyirciyle Buluştu

Maria Turri’nin “Tiyatro, kahkaha ve bilinçdışı: Komedi Nasıl Güçlendirir ve Neyi Reddeder?” Semineri Seyirciyle Buluştu
22 Mayıs 2024 16:12
39
A+
A-

Londra Shakespeare Globe Theater’da tiyatro ve psikoloji dallarında çalışmalar yapan Londra Queen Mary Üniversitesi’nde Yaratıcı Sanatlar ve Ruh Sağlığı Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Dr. Maria Grazia Turri, İBBŞT Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi ve Beykoz Üniversitesi işbirliğiyle, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Tiyatro, kahkaha ve bilinçdışı: Komedi Nasıl Güçlendirir ve Neyi Reddeder?” başlıklı kurumsal tiyatrolarda seyirci politikaları araştırmaları çerçevesinde bir seminer verdi.

Seminer hali hazırda Turri ile çalışma yürüten öğretim üyesi Dr. Özgül Akıncı, klinik psikolog Tuğba Kocaefe ve Şehir Tiyatroları yönetmenlerinden ve ÇGSM Sorumlusu Emre Koyuncuoğlu moderatörlüğünde ilerledi.

Seminere tiyatro alanında profesyonel oyuncu, yönetmen, yazar, dramaturg, psikanalist, kültür araştırmacısı, sosyolog ve çeşitli alanlarda eğitim alan öğrencilerden katılım oldu. Seyircilerle soru cevap şeklinde interaktif  olarak ilerleyen seminer aynı zamanda İBB Şehir Tiyatroları sosyal medya hesaplarından canlı olarak      yayınlandı.

Maria Turri, tiyatroda seyirci deneyiminin, bilinçdışını da içeren karmaşık algı süreçlerini kapsadığını, seyircilerin bilinçdışı duygulanımlarının tiyatronun sosyal değerinin taşıyıcısı olduğunu ve henüz bu konunun çok fazla çalışılmadığını aktardı. Turri’ye göre tiyatrodaki bilinçdışı duygulanımsal süreçler, psikanalitik aktarımı aynalamakta. Karakter, oyuncu ve seyircinin bilinçdışı süreçleri birbirini dönüştürmekte.

Maria Turri seminerde Londra Shakespeare Globe Theater’da seyircilerin erken modern tiyatro metinlerindeki komik karakterlere nasıl tepki verdiklerini incelediği deneysel çalışmayı, örneklerle aktardı. Trajik olanla komik olanın seyirci tarafından nasıl güçlü ya da zayıf algılandığına dair bilgiler  verdi. Bu verilerin istatistiksel açıdan kanıtlanabilir veriler olduğunu aktardı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.