Dolar 35,1676
Euro 36,5562
Altın 2.962,68
BİST 9.672,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 18°C
Çok Bulutlu
Samsun
18°C
Çok Bulutlu
Çar 18°C
Per 12°C
Cum 10°C
Cts 11°C

Toplumsal cinsiyet rollerini eleştiren “Bana Masal Anlatma” sergisi Konak’ta

Toplumsal cinsiyet rollerini eleştiren “Bana Masal Anlatma” sergisi Konak’ta
7 Aralık 2024 15:24
114
A+
A-

Konak Belediyesi Kadın Müzesi, toplumsal cinsiyet rollerine eleştirel bir bakış açısı sunan “Bana Masal Anlatma” adlı seramik sergisine ev sahipliği yaptı. 17 eserden oluşan ve 20 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak sergi sanatseverlerden tam not aldı.

Konak Belediyesi’nin butik müzelerinden biri olan İzmir Kadın Müzesi, Akademisyen Oya Aşan Yüksel’in Dünya Kadın Hakları Günü’nde açılışı gerçekleştirilen seramik sergisine ev sahipliği yaptı. Yüksel’in toplumsal cinsiyet rollerine eleştirel bir bakış açısı sunan ve 17 eserden oluşan “Bana Masal Anlatma” adlı kişisel sergisi sanatseverlerden tam not aldı.

Kadına dayatılan rollere karşı çıkan bir sergi

“Bana Masal Anlatma” adlı altıncı kişisel sergisiyle toplumsal cinsiyet rollerine eleştirel bir bakış açısı getirmek istediğini belirten Oya Aşan Yüksel, “Kadınların kimliklerine, rollerine ve sorumluluklarına dair anlatılanlar, çoğu zaman toplumsal bir masaldan ibarettir. Bu masallar, kadınları belirli kalıplara hapseder; onları doğal görevler ve zorunlu rollerle kuşatır. Kadının kimliği, bu masalların ötesinde, kendisine dayatılan toplumsal cinsiyet rolleriyle şekillenir. ‘Bana Masal Anlatma’ sergisi bu dayatılmış masallara karşı bir itirazdır; kadınları sessizce kabullenmeye zorlayan, gerçek kimliklerini ve potansiyellerini görmezden gelen her tür anlatıya bir meydan okumadır” dedi. Sanatçı, erkeklerin mavi renk ile ifade edilmesine de eserlerinde mavi rengi kullanarak bir gönderme yapıyor.

20 Aralık tarihine kadar ziyarete açık

Kadın erkek eşitliğinin altını çizerek toplumda kadının özgür, bağımsız ve eşit bir kimlikle var olması için bir çağrı niteliğinde olan sergi, sanatseverlerden büyük ilgi gördü. Sanatseverleri toplumsal cinsiyet rolleriyle yüzleşmeye ve kadına atfedilen masalsı kalıpların ötesine geçmeye davet eden “Bana Masal Anlatma” sergisi 20 Aralık tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.