Dolar 32,7950
Euro 35,1535
Altın 2.449,48
BİST 10.771,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Açık
Samsun
26°C
Açık
Cts 26°C
Paz 28°C
Pts 29°C
Sal 28°C

Yurt dışından gelen öğrenci ve öğretmenler Samsun’da Türk el sanatlarını inceledi

SAMSUN (AA) – Erasmus Projesi kapsamında 5 ülkeden gelen öğrenci ve öğretmenler, Samsun'da Türk el sanatlarını görme imkanı buldu. İlkadım …

Yurt dışından gelen öğrenci ve öğretmenler Samsun’da Türk el sanatlarını inceledi
12 Ocak 2022 17:27
194
A+
A-

SAMSUN (AA) – Erasmus Projesi kapsamında 5 ülkeden gelen öğrenci ve öğretmenler, Samsun'da Türk el sanatlarını görme imkanı buldu.

İlkadım Osmangazi İmam Hatip Ortaokulu'nun Erasmus Projesi kapsamında İtalya, Danimarka, Portekiz, Litvanya ve Polonya'dan gelen öğretmen ve öğrenciler, Samsun Olgunlaşma Enstitüsünü gezdi.

Yabancı öğretmen ve öğrenciler, burada Türk el sanatlarının yapıldığı seramik, çini, mozaik ve nakış atölyelerini inceledi.

Daha sonra ebru sanatı öğretilen öğretmen ve öğrenciler, fırçalarla desenler yaptı. Bazı öğretmen ve öğrenciler ise Osmanlı döneminde kadınların kullandığı giysileri yakından inceledi.

Polonya'da tarih öğretmenliği yapan David Szule, AA muhabirine, Türk el sanatlarına büyük ilgi duyduğunu söyledi.

Kendisinin Osmanlı tarihini araştırdığını belirten Szule, “Türk el sanatlarını yakından görmek ve tanımak hem benim için hem de öğrenciler açısından çok iyi oldu. Özellikle Osmanlı tarihini araştırdığım için padişahların giydikleri kıyafetlere büyük ilgim vardı. Onları burada tek tek inceleme fırsatı buldum. Kıyafetlerden Osmanlı'nın ne kadar ihtişamlı olduğunu görebiliyoruz.” dedi.

Danimarka'da öğretmenlik yapan Malene Schwartz Marchen da Türk el sanatları ile yapılan eserleri çok etkileyici ve harika bulduğunu vurgulayarak, “İlk defa Türk el sanatını ve ürünlerini gördüm. Özellikle ebru sanatı ile yapılan eserler çok güzel. Ben de ebru sanatı ile ilgilenmek isterim ve bu konuda eğitim almak istiyorum.” ifadesini kullandı.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Bayram Arslan ise Türk el sanatlarını geçmişten günümüze taşımaya çalıştıklarına işaret ederek, “Bu konuda ülkemizdeki birçok arkeoloji müzesindeki tarihi eserleri inceleyip, buradaki motifleri günümüzde kullanılabilir ev aksesuarlarında, yemek tabaklarında veya vazolarda kullanılmak üzere ürünler tasarlıyoruz. Burada üretilen ürünleri ise zaman zaman yurt içi ve yurt dışı sergiler düzenleyerek dünyaya tanıyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: Tayfur Murat Eğilmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.