DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun °C
Banner Resmi
Banner Resmi

Vali Yavuz: “Fındık üretimi yüzde 10 artarsa, 400 milyon lira ek gelir olur”

AÇIKLAMANIN ARDINDAN VALİ SEDDAR YAVUZ, BAHÇEDEKİ BUDAMA İŞLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ.

Vali Yavuz: “Fındık üretimi yüzde 10 artarsa, 400 milyon lira ek gelir olur”
Banner Resmi
19.02.2020
318
A+
A-

Ordu Valisi Seddar Yavuz, fındıkta verimi ve kaliteyi yükselterek, üretimde elde edilen yüzde onluk bir artışın, yaklaşık 400 milyon TL ek gelir getirebileceğini söyledi.

Ordu Valisi Seddar Yavuz, valilik himayesinde yürütülen ‘Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada’ projesi kapsamında yapılan örnek bahçeyi yerinde inceledi. Altınordu Delikkaya Mahallesi’ndeki bir çiftçinin fındık bahçesindeki uygulamaları inceleyen Vali Yavuz, yetkililerden de çeşitli bilgiler aldı. Fındıkta verimliliği ve kaliteyi arttırmak, kaliteyi yükselterek ek gelir elde etmek amacıyla yürütülen proje kapsamında şuana kadar 2 bin 500 bahçede uygulama yapıldı.

“105 personelle şuana kadar 2 bin 500 bahçe tamamlandı”

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ordu Valisi Seddar Yavuz, bu yıl içerisinde 761 mahallenin tamamında 3’er bahçe olmak üzere planlanan, uygulamaya konulan ve tarım il müdürlüğü ile ziraat odalarının teknik elemanlarının sahada olduğunu söyledi. Proje kapsamında 105 personelin katılımı ile 700 bahçenin tamamlandığına dikkat çeken Vali Seddar Yavuz, “Şu ana kadar 2 bin 500 bahçe budama, gübreleme ve ilaçlama dahil olmak üzere, valiliğimizin almış olduğu aletlerle bu proje yürütülüyor” dedi.

“Fındıkta üretim yüzde 10 artarsa, 400 milyon ek gelir olur”

Geçtiğimiz yıl Ordu’da 220 bin tona yakın fındık üretimi gerçekleştiğini hatırlatan Vali Seddar Yavuz, fındıkta verim ve randımanın artması durumunda gelirin ciddi oranda yükseleceğine işaret ederek, “Dünyanın yüzde 25, Türkiye’nin ise fındık ihtiyacının yüzde 35’ini karşılıyoruz. Fakat bahçelerimizin yaşlanması, bakımsızlık, geleneksel metotlarla fındık üretimi gibi birçok etkene bağlı olarak üretim miktarında ciddi bir düşüş var. Dekar başına 80-85 kilogramlık fındık üretimi ile bizim rekabet edebilmemiz ve para kazanabilmemiz çok mümkün değil. Şuanda fındığa dünyada ciddi bir talep var, dolayısı ile fındık üretimini bizim arttırmamız gerekiyor. Sadece biz üretimi yüzde 10 arttırsak yaklaşık yıllık 400 milyon ilave gelir elde edebiliriz. Fındıkta sadece bir randıman arttırmış olsak, 70-80 milyon ek gelir elde edebiliriz. Dolayısı ile 80-85 kilogramdan bu yapılan yöntemle üretimi minimum yüzde 50 arttırabiliriz” diye konuştu.

Açıklamanın ardından Vali Seddar Yavuz, bahçedeki budama işlemini gerçekleştirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.