Dolar 32,3275
Euro 34,6072
Altın 2.393,12
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 19°C
Per 18°C

Sağlık-Sen’in ekim ayı “Sağlıkta Şiddet Raporu” açıklandı

ANKARA (AA) – Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) ekim ayı “Sağlıkta Şiddet Raporu”na göre 19 sağlık çalışanı şiddet …

Sağlık-Sen’in ekim ayı “Sağlıkta Şiddet Raporu” açıklandı
12 Kasım 2021 12:06
190
A+
A-

ANKARA (AA) – Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) ekim ayı “Sağlıkta Şiddet Raporu”na göre 19 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu.

Sağlık-Sen'den yapılan yazılı açıklama ile ekim ayı raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre, sağlık çalışanları ekimde 11 şiddet olayına maruz kaldı. 21 saldırganın neden olduğu olaylarda 19 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu.

Açıklamada, şiddetin sağlık çalışanlarını tehdit etmeye devam ettiği belirtilirken gösterilen günübirlik tepkilerin ise sorunun çözümüne katkı sağlamadığı vurgulandı.

Şiddete uğrayan, yaralanan, hatta hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının her geçen gün daha fazla mesleklerinden soğuduğu ve hatta uzaklaştığına işaret edilen açıklamada, “Bu noktada yapılması gereken, tehlikenin yeterince farkında olup engelleyici, önleyici ve korumacı politikaları bir an önce hayata geçirmektir. Bunu da yapacak olan Sağlık Bakanlığıdır.” görüşüne yer verildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Ekim ayında yaşanan olaylara baktığımızda saldırganların kimliğinin değişmediğini görüyoruz. 11 şiddet vakasının 4’üne hastalar sebebiyet verirken 7’si hasta yakınları tarafından gerçekleştirilmiştir. Şiddetin hasta ve hasta yakınları tarafından gelmesi, en başta sağlık çalışanları ile hasta arasındaki güven ilişkisini bozmaktadır. Doğal olarak bu da nitelikli sağlık hizmeti sunumuna mani teşkil etmektedir. Ay boyunca yaşanan 11 şiddet vakasının 10’u hem sözlü hem fiili, 1’i ise sözlü olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının adresi yine değişmedi, 10 şiddet olayı hastanede gerçekleştirilirken 1 olay aile sağlığı merkezinde cereyan etti. Ekimde saldırganların şiddetine en çok maruz kalan kesim doktorlar ve hemşireler oldu. 11 olayda 8 doktor, 7 hemşire, 4 güvenlik görevlisi şiddet mağduru oldu. Olaylarda, 8’i kadın, 11’i erkek olmak üzere toplam 19 sağlık çalışanı şiddet gördü. Ay boyunca yaşanan olaylarda 21 saldırganın 2’si hakkında herhangi bir işlem yapılmazken 15’i gözaltına alınıp serbest bırakıldı, 4'ü ise tutuklandı.”

Raporu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, söz konusu çalışanların insanlara sağlık hizmeti sunabilmek, vatandaşları hayata bağlayabilmek için her türlü riski göze almalarına rağmen şiddetin hedefi olduklarını belirtti.

Bu durumu “yaman bir çelişki” olarak niteleyen Durmuş, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet kanayan bir yaradır. Bu yaranın bir önce son bulması gerekmektedir. Maalesef konu yıllardan beri konuşuluyor. Ancak alınan yol, bir arpa boyuna ulaşmadı. Bu yolu toplumsal seferberlikle aşmak mümkün. Neticede saldırganlar çoğunlukla hasta ve hasta yakınları. Yani bu toplumun içindeki insanlar. O halde sorunun çözümünün de pansuman tedbirlerle mümkün olamayacağı açık.” ifadesini kullandı.

Muhabir: Kamuran Akkuş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.