Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Paz 13°C
Pts 19°C
Sal 17°C
Çar 17°C

Verem hastalığında antibiyotik direncini engelleyecek proje

Verem hastalığında antibiyotik direncini engelleyecek proje
6 Aralık 2024 17:00
73
A+
A-

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Evran’ın yürütücülüğünü yaptığı “Mycobacterium tuberculosis Virülans Faktörü Zmp’ın Enzimatik Aktivitesinin Seçimli İnhibisyonu İçin DNA Aptamerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje ile verem hastalığında antibiyotik direncini engelleyen bir inhibütör geliştirilecek.

Proje ekibini tebrik eden Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, özellikle sağlık alanında geliştirdiği projeler ile Türkiye’de ve dünyada adeta bir referans merkezi konumunda. Sağlık alanındaki projeleriniz, TÜBİTAK nezdinde de kabul görmeye devam ediyor. Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Serap Evran ve ekibi, verem hastalığının tedavisinde önemli bir sorun olan antibiyotik direncinin aşılmasına katkı sağlayacak önemli bir projeye imza atıyorlar. Hocamızı ve ekibini kutluyor, başarılarının  devamını diliyorum” dedi.

Tüberküloz hastalığının ölümcül bir nitelik taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Serap Evran, “Tüberküloz (verem) her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olan bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz kaynaklı ölümlerin önlenmesi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının sağlık hedeflerinden de birisidir. Tüberküloza ‘Mycobacterium tuberculosis’ bakterisi neden olur ve tedavide antibiyotikler kullanılır. Ancak, bakterinin antibiyotiğe karşı direnç kazanması tedaviyi zorlaştıran bir faktör. Bu nedenle, bakterinin direnç göstermediği yeni ilaçların keşfine ihtiyaç var. Projemizde, antibiyotik direnci sorununa karşı farklı bir yaklaşım kullanmayı hedefliyoruz. Bağışıklık sistemimiz tüberküloza neden olan bakteriye karşı bir cevap oluşturuyor. Ancak, bakteri Zmp adı verilen bir enzimi üreterek bağışıklık sisteminden kaçabiliyor. Projedeki amacımız, bu enzimin aktivite göstermesini engelleyen aptamer yapılı bir inhibitör geliştirmek” diye konuştu.

“Yeni nesil antibiyotikler geliştirilecek”

Prof. Dr. Evran, “Projemizden elde edeceğimiz sonuçlar, Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak tarafından oluşturulan multidisipliner ‘Aptamer Tabanlı Yeni-nesil Antimikrobiyaller Çalışma Grubu’ üyelerinin katkılarıyla yeni projelerin üretilmesini sağlayabilecek. Temel bilim düzeyinde yapacağımız bu araştırmanın sonuçlarını tıp ve eczacılık alanlarında çalışan araştırmacılar ile paylaşarak yeni-nesil antibiyotiklerin geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Proje ekibinde Prof. Dr. Serap Evran’ın yanı sıra araştırmacı olarak Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü’nden Öğr. Gör. Dr. Burhan Bora yer alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.