Dolar 43,9975
Euro 51,2303
Altın 7.309,34
BİST 13.085,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 8°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
8°C
Hafif Yağmurlu
Per 15°C
Cum 11°C
Cts 7°C
Paz 7°C

Adalet Bakanı Gürlek: Yargı Reformu ve HSK İrtibat Büroları Geliyor

Adalet Bakanı Gürlek: Yargı Reformu ve HSK İrtibat Büroları Geliyor
5 Mart 2026 13:46
51
A+
A-

Adalet Bakanı Akın Gürlek, TBMM Adalet Komisyonu üyeleriyle gerçekleştirdiği iftar programında yargı sistemine yönelik reform çalışmalarını değerlendirirken, İstanbul, Ankara ve İzmir’de HSK bünyesinde irtibat büroları kurulacağını, cezasızlık algısını kırmaya yönelik adımlar atılacağını ve suça sürüklenen çocuklara ilişkin yeni düzenlemeler planlandığını açıkladı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu üyeleriyle düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Bakan Gürlek, programda yaptığı konuşmada, yargı sistemindeki reform çalışmalarına dikkat çekerek, toplumdaki cezasızlık algısını kırmaya yönelik adımlar atılacağını ve suça sürüklenen çocuklara ilişkin yeni düzenlemelerin planlandığını duyurdu. Ayrıca, yargının etkinliğini artırmak amacıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’de Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) bünyesinde irtibat büroları kurulacağını belirtti.

Adaletin siyaset üstü bir konu olduğunu vurgulayan Bakan Gürlek, ❝Adalet siyaset üstü bir konudur. Konu adalet olduğunda müşterek zemin adresi bellidir, milletimizin hakkı ve hukukudur❞ dedi. Gürlek, TBMM Adalet Komisyonu’nun yasama faaliyetlerindeki rolüne değinerek, komisyonun hukuk alanındaki iradeyi temsil ettiğini ve yargı sisteminin istikametini belirlediğini ifade etti. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan reform belgeleri ve eylem planlarının hukuk devletini güçlendirme amacı taşıdığını aktaran Gürlek, bu belgelerle yasaların ve kazanımların ileriye taşındığını sözlerine ekledi.

Yargıda Yeni Düzenlemeler ve Cezasızlık Algısı

Bakan Gürlek, kanun yapım süreçlerinde milletvekillerine teknik destek sağlandığını ve mevzuat çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Toplumun adalet sistemine duyduğu güvenin güçlendirilmesine yönelik düzenlemelerin hukuki güvenliği artırdığını ve yargılamaların hızlandırılmasına katkı sağladığını belirtti. Kadına karşı şiddetle mücadeleye ilişkin olarak, son dönemde çıkarılan kanunlarla etkin mücadele yöntemlerinin belirlendiğini ve mağdur kadınların yaşadığı sorunlara yönelik düzenlemelerin 12. Yargı Paketi’nde yer alacağını ifade etti.

Suça sürüklenen çocuklara ilişkin yürütülen çalışmalara da değinen Gürlek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’yla ortak bir platform kurulduğunu açıkladı. Bu platformun çocukları şiddete iten etkenleri araştırarak bir çalışma yürüteceğini bildiren Gürlek, ❝Çocukların karıştığı suçlar ve toplumdaki cezasızlık algısının kırılması için önemli adımlar atacağız❞ dedi ve suça sürüklenen çocukların cezalarının tamamını çekmesi konusunda bir düşünce olduğunu ekledi.

HSK İrtibat Büroları ve Yargı Süreçlerinin Takibi

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) bünyesinde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Bakan Gürlek, yargı süreçlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesi için İzmir, Ankara ve İstanbul’da irtibat büroları kurulacağını duyurdu. Bu illerin pilot olarak belirlendiğini belirten Gürlek, yeni sistemle birlikte dava sürelerinin yakından takip edileceğini ifade etti. ❝Öncelikle hedef süre aşılmış mı aşılmamış mı ona bakacağız. Hedef süre aşılmış ve dosya kararı çıkmıyorsa bunun sebeplerini araştıracağız. Yapay zekâ da kullanacağız❞ şeklinde konuştu.

Vatandaş memnuniyetinin bölgesel olarak analiz edileceğini kaydeden Gürlek, en çok şikâyet edilen konuların ortaya çıkarılacağını belirtti. Sorunların mahkemenin yoğunluğundan kaynaklanması durumunda yeni mahkeme açılabileceğini ya da hâkim takviyesi yapılabileceğini dile getiren Gürlek, davanın uzamasının hâkimden kaynaklanması halinde ise HSK’nın terfi, atama veya yer değiştirme uygulamalarının daha etkin şekilde kullanılacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.