10 Ağustos 2026, 15:02:19
Dolar 47,7189
Euro 55,2097
Altın 6.680,93
BİST 13.795,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 29°C
Az Bulutlu
Samsun
29°C
Az Bulutlu
Pts 29°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 29°C

AKUT

AKUT
10 Ağustos 2026 13:41
40
A+
A-

Türkiye ile Tayvan arasında afet yönetimi ve arama kurtarma alanında yürütülen iş birliği kapsamında, Tayvan National Fire Agency (NFA) bünyesindeki Taiwan Special Search and Rescue Team (TSSRT) heyeti AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin ev sahipliğinde Türkiye’de eğitim ve saha uygulamalarına katıldı.

Tayvan National Fire Agency (NFA) bünyesinde görev yapan Taiwan Special Search and Rescue Team (TSSRT) heyeti, AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin ev sahipliğinde İstanbul, Rize ve Trabzon’da gerçekleştirilen eğitim, saha uygulamaları ve teknik temaslara katıldı. Programa Taipei Ekonomi ve Kültür Misyonu Temsilcisi Volkan Chih-Yang Huang da katılarak iki ülke arasındaki afet yönetimi iş birliğinin geliştirilmesine yönelik temaslarda bulundu.

Ziyaret kapsamında arama kurtarma ekipleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımının artırılması, afet ve acil durumlara müdahale kapasitesinin geliştirilmesi, ortak eğitim ve tatbikatların yaygınlaştırılması ile gelecekteki uluslararası afet müdahalelerinde iş birliği olanaklarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Rize’de akarsu kurtarma alanında ortak eğitim

Programın önemli bölümünü Rize’de gerçekleştirilen akarsu kurtarma (Swift Water Rescue) eğitimleri ve saha uygulamaları oluşturdu. Yüksek debili akarsuları, zorlu topoğrafyası ve sel olayları başta olmak üzere farklı afet türlerindeki operasyonel deneyimiyle Rize, akarsu kurtarma konusunda uygulamalı eğitimler açısından önemli bir merkez olarak öne çıktı. Ortak eğitim ve saha çalışmalarında Türkiye ve Tayvan’dan uzman ekipler; akarsu kurtarma teknikleri, emniyet prosedürleri, ekipman kullanımı, ekip organizasyonu, eğitim metodolojileri ve operasyonel planlama konularında bilgi ve deneyim paylaşımında bulundu.

Trabzon’da gerçekleştirilen teknik incelemeler ve İstanbul’daki temaslarda ise iki ülkenin arama kurtarma kapasitesinin geliştirilmesine yönelik yeni iş birliği alanları ele alındı. Gelecek dönemde ortak eğitim ve tatbikatların yanı sıra uluslararası afet müdahalelerinde birlikte çalışma imkanlarının geliştirilmesi konusunda değerlendirmeler yapıldı.

“Tayvan ile iş birliğimizi karşılıklı öğrenme üzerine inşa ediyoruz”

AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Akbel, Türkiye ve Tayvan’ın afetlere müdahale konusundaki deneyimlerinin karşılıklı paylaşılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Akbel, iş birliğinin bilgi paylaşımıyla sınırlı olmadığını, ortak eğitimler ve saha uygulamaları aracılığıyla uzun vadeli bir kapasite geliştirme süreci yürütüldüğünü ifade etti. Akbel, şunları söyledi: ❝AKUT olarak afetlere hazırlık ve müdahale kapasitemizi geliştirirken uluslararası deneyim ve iş birliklerini çok değerli buluyoruz. Tayvan’daki arama kurtarma ekiplerinin özellikle afetlere hazırlık, teknik müdahale ve operasyonel organizasyon alanındaki deneyimleri bizim için önemli bir bilgi kaynağı. Aynı şekilde Türkiye’nin farklı coğrafyalarda edindiği saha tecrübelerini ve AKUT’un gönüllülük temelli arama kurtarma modelini de karşılıklı bir öğrenme sürecinin parçası olarak görüyoruz.❞

Yöntem, teknik, ekipman ve operasyonel yaklaşımlar karşılaştırıldı

Akbel, uluslararası ekiplerin bir araya gelmesinin yöntemlerin, tekniklerin, ekipmanların ve operasyonel yaklaşımların karşılaştırılması açısından kıymetli olduğunu vurguladı. Rize’de gerçekleştirilen akarsu kurtarma eğitimlerinin bu paylaşımın sahaya yansıyan örneklerinden biri olduğunu belirten Akbel, ❝Her iki tarafın da kendi deneyimlerini ortaya koyduğu, birlikte uygulama yaptığı ve birbirinden yeni şeyler öğrendiği bir süreç yaşadık.❞ dedi.

Afetlere hazırlıkta uluslararası dayanışma güçlendirilecek

Akbel, önümüzdeki dönemde Tayvan ile ortak eğitimler, tatbikatlar ve teknik çalışmalarla iş birliğinin daha da güçlenmesini hedeflediklerini söyledi. Farklı afet senaryolarına yönelik ortak çalışmaların, ekiplerin birbirini daha yakından tanımasına ve olası uluslararası afet müdahalelerinde birlikte daha etkin hareket edebilmesine katkı sağlayacağını belirten Akbel, ❝Afetlere hazırlık konusunda uluslararası dayanışmayı güçlendirmek ve sahip olduğumuz bilgi birikimini paylaşmak, yalnızca kurumlarımızın değil, toplumların afetlere karşı dirençliliğinin geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor.❞ ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.