Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

ANADOLU BASIN BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA: “SAHTE HABER SİTELERİNE İTİBAR EDİLMEMELİ”

ANADOLU BASIN BİRLİĞİNDEN AÇIKLAMA: “SAHTE HABER SİTELERİNE İTİBAR EDİLMEMELİ”
8 Şubat 2024 20:47
12
A+
A-

Anadolu Basın Birliği Genel Sekreteri Turhan Akşen, son yıllarda artan “merdiven altı gazetecilik” trendine dikkat çeken bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada, Akşen, bu tür faaliyetlerin demokratik değerlere ve toplumun bilinçli bir şekilde yönlendirilmesine yönelik ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Anadolu Basın Birliği Genel Sekreteri Turhan Akşen devlet tarafından çıkarılan yeni basın kanunlarının ve denetim mekanizmalarının yeterli olmadığını, özellikle seçim dönemlerinde yalan haberlerle manipülasyon yapma çabalarının arttığını belirterek “Bu durum, demokratik süreçlere ve toplumun bilinçli bir şekilde yönlendirilmesine büyük bir tehdit oluşturuyor. Gazetecilik, demokrasinin dördüncü gücü olarak kabul edilir. Ancak bu güç, doğru ellerde ve etik değerlere bağlı kalarak kullanılmalıdır. Yapılan karalama haberleriyle siyasetçilerden para koparmaya çalışan, gerçekleri çarpıtan ve toplumu yanıltan “sahte” gazetecilik, asıl amacını tamamen kaybetmiştir. Gazetecilik, haber alma özgürlüğünün temel bir unsuru olarak kabul edilir. Ancak bu özgürlük, etik değerlere dayanan, doğru bilgiyi aktarmaya odaklanan gerçek gazeteciler tarafından sağlanabilir. Toplumun gerçekleri öğrenme hakkı vardır ve bu hakkı korumak, gazetecilerin öncelikli görevidir.” dedi.
Genel Sekreteri Turhan Akşen, “sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden bazı siyasetçilerin de merdiven altı gazeteciliğe göz yumduğunu ve bu durumun demokratik süreçlere ve toplumun sağlıklı bilgi almasına zarar verdiğini vurgulayarak “Ancak bu sürecin bir diğer önemli parçası da, bu tür uygulamalara destek veren siyasetçilerdir. Samsunla ilgisi olmayan, sadece kendi çıkarları ve menfaatleri doğrultusunda hareket eden bu siyasetçiler, seçim dönemlerinde merdiven altı gazeteciliğe göz yumarak, demokratik süreçlere ve toplumun sağlıklı bilgi almasına zarar vermektedirler. Üstelik, bu kişilerin herhangi bir gazeteci derneğine üye olmadıklarını da göz önünde bulundurmak önemlidir. Demokrasinin sağlıklı işleyişi için basının özgür ve sorumlu bir şekilde faaliyet göstermesi gerekmektedir. Ancak merdiven altı gazeteciliğin artışı, demokratik değerlere ve toplumun bilinçli bir şekilde yönlendirilmesine yönelik ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, yetkililerin bu konuya daha fazla önem vermesi ve gerekli denetim mekanizmalarını güçlendirmesi gerekmektedir. Aksi halde, demokratik değerlerin erozyona uğraması kaçınılmaz olacaktır.” dedi

Anadolu Basın Birliği Hakkında
1975 yılında kurulmuş olan Anadolu Basın Birliği, Türkiye genelinde faaliyet gösteren ve gazetecilerin haklarını koruyan bir kurumdur. Birlik, basın özgürlüğünün ve etik gazeteciliğin savunuculuğunu yapmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.