Dolar 34,1580
Euro 37,1986
Altın 2.943,83
BİST 9.005,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Yağmurlu
Samsun
15°C
Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 18°C

ANDA Samsun İl Temsilciliği’nde “Doğal Afet ve Krizler Karşısında Dirençli Kentlerin İnşası

ANDA Samsun İl Temsilciliği’nde “Doğal Afet ve Krizler Karşısında Dirençli Kentlerin İnşası
17 Ekim 2024 10:42
35
A+
A-

ANDA Samsun İl Temsilciliği’nde “Doğal Afet ve Krizler Karşısında Dirençli Kentlerin İnşası-Samsun İçin Durum Analizi” konulu konferans düzenlendi. Açılış konuşmasını yapan İl Temsilcisi Coşkun ARSLAN, afetler karşısında sadece gönüllü arama kurtarma personeli yetiştirmenin tek başına bir çözüm olmadığını, toplumun tüm katmanları ile birlikte kamu ve STK’ların öncülüğünde geniş çaplı bir yol haritası oluşturmak gerektiğini ifade etti.

Konferansa konuşmacı olarak Ondokuzmayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Beşeri ve İktisadi Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Doç Dr.Fatih ALTUĞ katıldı. ALTUĞ, afetlerin sadece deprem, sel, yangın olarak değil daha geniş çaplı bir çerçevesi olduğunu, kuraklıktan, erozyona, böcek istilasından savaşlara, göçten sanayi ve ulaşım kazalarına kadar bu çerçevenin genişletilebileceğini ifade etti.  ALTUĞ ülkemizin afet riski bakımının dünyada üst sıralarda olduğunu belirterek bunun ağırlıklı olarak insan kaynaklı afetler olduğunu ifade etti.

Afetlere karşı dirençli kent kavramını da açıklayan ALTUĞ, dirençli kentlerin gelecekte, toplumsal, iktisadi ve teknik sistemleriyle altyapısını etkileyebilecek özellikte ortaya çıkabilecek şok ve problemlerin üstesinden gelme kapasitesine sahip olması sayesinde yapı, işlev, sistem ve kimliğini aynen devam ettirebilen kentler olduğunu vurguladı. Dirençli kentin, hiçbir kriz veya sorunla karşılaşmayan kent değil aksine, sorunlar ortaya çıkmadan bunları öngörebilen, bunlara sakin ve rasyonel yöntemlerle çözüm üretebilen, ani ve beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olan ve alternatif çözümler sunabilen şehirler olduğunu ifade eden ALTUĞ, kriz sırasında ve sonrasında farklılaşan düzene rağmen yeni durumlara en kısa sürede ve hızlı bir şekilde uyum sağlayabilen, imkânlarını, güçlü ve zayıf yanlarını en iyi şekilde tanıyan, risk haritalarını hazırlayan ve bu doğrultuda kriz müdahale planları yapmış olan kentleri ortaya çıkarmak gerektiğini söyledi.

Samsunun da durum değerlendirmesini yapan ALTUĞ, kentimizin afetlere hazırlık konusunda yetersiz olduğunu, en basit örnekle toplanma alanlarının dahi afetlere dirençli bölgelere konuşlandırılmadığını ifade etti. Samsunun kamu kurum ve kuruluşlarının afet hazırlık planları konusunda yeterli çalışmadığını ifade eden ALTUĞ oluşturulacak ortak akıl ve çalışma ile afete hazırlıklı bir Samsun oluşturulabileceğini, bununda tüm Türkiye’ye örnek olabileceğini belirtti.

DoçDr.FatihALTUĞ’a konferans sonrasında teşekkür eden ANDA Samsun İl Temsilcisi Coşkun ARSLAN, günün anısına kendisine ANDA plaketi ve kitap takdim etti.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.