Dolar 33,0413
Euro 35,9402
Altın 2.546,09
BİST 11.156,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 31°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
31°C
Parçalı Bulutlu
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 29°C

YAZ SICAKLARINDA DONDURMA KEYFİ TADINIZI KAÇIRMASIN

YAZ SICAKLARINDA DONDURMA KEYFİ TADINIZI KAÇIRMASIN
20 Temmuz 2024 16:03
1
A+
A-

YAZ SICAKLARINDA DONDURMA KEYFİ TADINIZI KAÇIRMASIN

Dondurma tüketimi hakkında uyarılarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Çok soğuk dondurma tüketimi, boğazda aniden bir soğuk şoku yaratabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir” dedi.

Dondurmanın yaz aylarının vazgeçilmez tatlısı olarak bilindiğini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Serinletici ve lezzetli yapısıyla her yaştan insanın sevgisini kazanan dondurmanın tüketimi ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmak gerekir” diye konuştu. Op. Dr. Gökduman, dondurma tüketirken sağlık açısından dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmede bulundu.

“Serinletici keyif, sağlık riskine dönüşmesin”

Dondurmanın yüksek su içeriği sayesinde serinletici bir etkiye sahip olduğunu belirten Op. Dr. Ali Rıza Gökduman,şu bilgileri kaydetti:

“Özellikle sıcak havalarda vücudun kaybettiği suyu telafi etmek için tercih edilebilir. Ancak, dondurma tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Çok soğuk dondurma tüketimi, boğazda aniden bir soğuk şoku yaratabilir ve bu da boğaz enfeksiyonlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, dondurma yerken yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde tüketmek önemlidir.”

“Boğaz sağlığı için ılık su içilmesi önemli”

Dondurmayı tüketirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birinin miktarı olduğunu vurgulayan Op. Dr. Gökduman, “Dondurmanın hemen ardından soğuk su içmek yerine, oda sıcaklığında su içmek boğaz sağlığı açısından daha uygun olacaktır. Soğuk dondurmanın ardından soğuk su içmek, boğazda ani sıcaklık değişimlerine neden olabilir ve bu durum boğazda tahrişe yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Dondurma tüketiminin yol açabileceği 5 sağlık sorunu

Op. Dr. Gökduman, dondurma tüketiminden doğrudan ve ya dolaylı şekilde oluşabilecek rahatsızlıkları 5 madde de sıraladı:

“Farenjit (Boğaz iltihabı): Soğuk yiyeceklerin farenjiti tetiklediğine dair doğrudan bir kanıt yoktur, ancak boğaz iltihabı olan kişiler soğuk yiyeceklerden rahatsız olabilir. Dondurma, farenjit semptomlarını daha belirgin hale getirebilir.

Tonsillit (Bademcik iltihabı): Dondurma ve diğer soğuk yiyecekler, bademcik iltihabı olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir. Bu, ağrının artması ve yutkunma zorluğu şeklinde ortaya çıkabilir.

Soğuk algınlığı ve grip: Dondurmanın kendisi doğrudan soğuk algınlığı veya gribe neden olmaz, çünkü bu hastalıklar virüslerden kaynaklanır. Ancak, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde soğuk yiyeceklerin tüketimi bazı kişilerde rahatsızlık yaratabilir ve enfeksiyona yatkınlığı artırabilir.

Boğaz tahrişi: Soğuk yiyecekler, özellikle dondurma, bazı kişilerde boğazda tahrişe neden olabilir. Bu, boğaz ağrısını artırabilir veya mevcut bir boğaz enfeksiyonunu daha rahatsız edici hale getirebilir.

 

Mukus üretimi: Süt ürünleri, bazı insanlarda mukus üretimini artırabilir. Artan mukus, boğazda rahatsızlığa yol açabilir ve öksürük veya tıkanıklık semptomlarını kötüleştirebilir.”

“Enfeksiyon ve soğuk algınlığı riskine dikkat”

Dondurmanın doğru şekilde ve makul miktarlarda tüketildiğinde keyifli ve serinletici bir tatlı olabileceğini söyleyen Op. Dr. Gökduıman,“Ancak, boğaz enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gibi sağlık sorunları olan kişiler, dondurma tüketimine dikkat etmelidir. Dondurmanın tadını çıkarırken, sağlığınızı da korumayı unutmayın. Yavaş ve kontrollü tüketimle, hem serinliğin hem de sağlığın tadını çıkarabilirsiniz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.