Dolar 37,9889
Euro 41,7847
Altın 3.696,21
BİST 9.379,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 13°C
Yağmurlu
Samsun
13°C
Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 19°C
Pts 10°C
Sal 8°C

Arılar Küresel Isınmadan Kaçıyor

Arılar Küresel Isınmadan Kaçıyor
27 Mart 2025 13:52
57
A+
A-

Küresel ısınma arıların davranışlarını, yaşam döngülerini ve yaşam alanlarını değiştiriyor. Düzce Üniversitesi’nden Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, artan sıcaklıkların arıların yön bulma, besin bulma ve hayatta kalma yetilerini olumsuz etkilediğini belirterek biyoçeşitlilikteki kayıplara dikkat çekti.

    

Küresel ısınma arıların dengesini bozuyor
Arılar, yalnızca bal üretmekle kalmıyor; doğadaki tozlaşmanın temel aktörleri arasında yer alıyor. Ancak küresel ısınma, mevsimlerin dengesizleşmesine neden olarak arıların doğal döngüsünü tehdit ediyor. Çiçeklerin açma zamanı değişiyor, yağışlar düzensizleşiyor ve bu değişimler arıların besin bulmasını zorlaştırıyor.

Düzce Üniversitesi’nden çarpıcı açıklama
Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, küresel ısınmanın arılar üzerindeki etkilerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. ‘Fizyolojik ya da genetik değil ama davranışsal değişimler gözlemledik’ diyen Kekeçoğlu, ultraviyole ışınlarının arılar üzerindeki etkisini test ettiklerini ve arıların bu ışınlardan uzaklaşma eğiliminde olduğunu belirtti.

Biyoçeşitlilik riski büyüyor
Prof. Dr. Kekeçoğlu, küresel ısınma nedeniyle arıların yaşam alanlarını terk ettiğini ve bu durumun biyoçeşitliliğin azalmasına yol açtığını ifade etti. Her arı ırkı farklı çevresel koşullara ve hastalıklara direnç gösteriyor. Bu çeşitliliğin kaybı, gelecekteki olası tehlikeler karşısında doğanın direncini düşürüyor.

Yalancı bahar arıların enerjisini tüketiyor
Kış aylarında ani sıcaklık artışları arılarda bahar algısı yaratıyor. Arılar, havanın ısınmasıyla dışarı çıkıyor ancak besin kaynağı bulamadan geri dönüyor. Bu da onların enerji rezervlerini tüketmelerine ve bağışıklıklarının zayıflamasına yol açıyor.

Yeni zararlılar ve hastalıklar yayılıyor
Küresel ısınma sadece arıları değil, onlara zarar veren böcekleri de etkiliyor. Prof. Dr. Kekeçoğlu, iklim değişimiyle birlikte Varroa destructor gibi zararlıların artabileceğini, ayrıca Nosema ceranae türünün yaygınlaştığını belirtti. Bu zararlılar arıların bağırsağını enfekte ediyor, bağışıklık sistemlerini baskılıyor ve bal üretimini düşürüyor.

Tozlaşma döngüsü kırılıyor
Arıların çiçekleri tanıyabilmesi için kokularını ve renklerini algılaması gerekiyor. Çevresel koşullar bozulduğunda bu algılamalar sekteye uğruyor. Prof. Dr. Kekeçoğlu, tozlaşma döngüsündeki bu kırılmanın doğrudan meyve-sebze üretimini tehdit ettiğini vurguladı.

Toplu ölümler artıyor
Küresel ısınmanın neden olduğu ani hava değişimleri, özellikle ilkbaharda polen kaynaklarını yok ederek arı yavrularını savunmasız hale getiriyor. Bağışıklık sistemi zayıflayan arılar, kolonilerinin çökmesine yol açacak toplu ölümlerle karşı karşıya kalıyor.

 

Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.