8 Ağustos 2026, 12:08:23
Dolar 47,7111
Euro 55,1881
Altın 6.660,55
BİST 13.779,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 30°C
Parçalı Bulutlu
Samsun
30°C
Parçalı Bulutlu
Cts 29°C
Paz 29°C
Pts 29°C
Sal 30°C

Burdur Gölü çorak arazileri aromatik bitkilerle yeşerecek

Burdur Gölü çorak arazileri aromatik bitkilerle yeşerecek
8 Ağustos 2026 10:58
51
A+
A-

Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Toz Perdesinden Koku Bahçesine” projesiyle Burdur Gölü kıyısındaki 650 hektarlık çorak alanın kuraklığa dayanıklı aromatik bitkilerle rehabilite edilmesi planlanıyor.

Burdur Gölü, iklim değişikliği, kuraklık ve yanlış su yönetimi nedeniyle hızla su kaybediyor. Göl seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan tuzlu ve çorak zemin, ekolojik dengeyi tehdit ederken bölgede yaşayanlar için de toz taşınımına bağlı sorunlara yol açıyor. Bu kapsamda Isparta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce hazırlanan proje, Bakanlığa sunulmak üzere değerlendirmeye alındı.

Proje kapsamında Burdur Gölü kıyısında yaklaşık 650 hektarlık kurak ve tuzlu alanın rehabilite edilmesi hedefleniyor. Kuraklığa dayanıklı aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, toprak erozyonunun önlenmesi, tuzlanmanın etkisinin azaltılması, toz oluşumunun kontrol altına alınması ve biyolojik çeşitliliğin artırılması amaçlanıyor.

Toz bulutları yerini koku bahçelerine bırakacak

Burdur Gölü’nün çekilen tabanında oluşan geniş alanlar, özellikle rüzgârlı günlerde yoğun toz taşınımına neden oluyor. Bu durum başta Senir Beldesi olmak üzere çevrede yaşayanların yaşam kalitesini düşürüyor ve tarım alanlarını olumsuz etkiliyor. Proje sayesinde oluşturulacak bitki örtüsüyle doğal bir toz perdesi kurulması, bölgenin zamanla aromatik bitki bahçelerine dönüşmesi hedefleniyor.

Projede rastgele bitki dikimi yapılmayacak. Uzman ekipler bölgede toprağın mineral yapısını, tuzluluk oranını, pH değerlerini, organik madde miktarını ve besin elementlerini ayrıntılı olarak analiz ediyor. Analizler sonucunda hangi bitki türlerinin en yüksek başarıyla yetişebileceği bilimsel verilerle belirlenecek.

Endüstriyel kenevir ihtimali heyecan yarattı

Proje kapsamında endüstriyel ve tıbbi kenevir yetiştirilmesi ihtimali de gündeme geldi. Toprak analizlerinin olumlu sonuç vermesi halinde endüstriyel kenevirin projeye dahil edilebileceği belirtiliyor. Kenevir; tekstil, biyoplastik, otomotiv, inşaat, kağıt, kozmetik, ilaç ve sağlık sanayi gibi birçok sektörde kullanılan yüksek katma değerli bir tarım ürünü olarak öne çıkıyor.

Burdur Gölü çevresindeki vatandaşlar, yıllardır gölün çekildiği alanlarda iyileştirme çalışması yapılmamasından şikâyetçiydi. Projenin hayata geçirilmesiyle çevresel sorunların azaltılması ve bölge ekonomisine yeni bir gelir kaynağı kazandırılması bekleniyor. Uzmanlara göre proje, başarılı olması halinde kuruyan göl havzalarının rehabilitasyonunda örnek uygulamalardan biri olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.