Dolar 32,7682
Euro 35,0901
Altın 2.459,44
BİST 10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 26°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
26°C
Hafif Yağmurlu
Pts 27°C
Sal 27°C
Çar 28°C
Per 28°C

Çerkeslerin 1864 yılında yaşadığı soykırım ve sürgün, 160.yılında Beylikdüzü’nde unutulmadı

Çerkeslerin 1864 yılında yaşadığı soykırım ve sürgün, 160.yılında Beylikdüzü’nde unutulmadı
22 Mayıs 2024 16:00
42
A+
A-

“Çerkes soykırımını unutmayacağız, unutturmayacağız” diyen Beylikdüzü Belediyesi Meclis 2. Başkan Vekili Seyhan Topaloğlu, “Hiç kimsenin, hiçbir kültürün, hiçbir insanın ve ülkenin böyle acılar yaşamamasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Çarlık Rusya’nın 21 Mayıs 1864’te Çerkes halkına uyguladığı soykırım ve sürgün yolunda hayatını kaybedenler, 160.yılında Beylikdüzü’nde anıldı. Beylikdüzü Belediyesi ve Çerkes Kültür Evi Derneği tarafından Yaşam Vadisi 2. Etap’ta düzenlenen anma töreni meşalelerle yapılan kortej yürüyüşü ile başladı. Törenin devamında ise Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı’na çelenk bırakılarak Nart Ateşi yakıldı.

“Çerkes soykırımını unutmayacağız, unutturmayacağız”

Beylikdüzü Belediyesi Meclis 2. Başkan Vekili Seyhan Topaloğlu, törende yaptığı konuşmada, “Çerkeslerin yaşadığı sürgün ve katliamdan dolayı yaşanılan bütün acıları paylaşıyorum. Bu konuyla ilgili yapılan bütün mücadelelerde yanınızda olacağımızı belirtmek istiyorum. Hiç kimsenin, hiçbir kültürün, hiçbir insanın ve ülkenin böyle acılar yaşamamasını diliyorum. Çerkes soykırımını unutmayacağız, unutturmayacağız. El ele birlikte olarak tüm acı çekenlerin yanında olmaya çalışalım” ifadelerini kullandı.

“Ne kadar büyük bir acı olduğunu tarif edemem”

Çerkes Kültür Evi Derneği Başkanı Mehmet Yetişkin ise “21 Mayıs 1864’te yüz binlerce kişi hayatını kaybetti. Hemen akabinde de sürgün süreci başladı. Kendi vatanımızdan bu şekilde sürüklenmenin, atılmanın ne kadar büyük bir acı olduğunu tarif edemem. Bir daha hiçbir ulusun böyle bir felaketi yaşamamasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından soykırım ve sürgün sürecini anlatan belgesel gösterimi yapıldı. Ardından sembolik mezar taşlarıyla nöbet tutularak bu süreçte hayatını kaybedenler anıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.