CHP MILLETVEKİLIHANCIOĞLU’NDAN DEZENFORMASYON YASASINA TEPKİ
CHP’li Hancıoğlu’ndan ‘Dezenformasyon Yasası’ tepkisi:
Bugünün sansürcü zihniyeti, yarın sokakta vatandaşın yüzüne bakamayacak!
İktidar kanadının ‘dezenformasyonla mücadele’ gerekçesiyle hazırlayıp Meclis gündemine taşıdığı kanun teklifini bir ‘sansür yasası’ olarak niteleyen CHP’li Hancıoğlu “halkın haber alma hakkını bugün gasp etmeye çalışan sansürcü zihniyet, yarın sokakta vatandaşın yüzüne bakamayacak” dedi.
İktidar kanadının “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” olarak adlandırdığı, muhalefetin ise basın ve sosyal medyayı abluka altına alma girişimi olarak nitelediği torba yasanın görüşmelerine bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda devam edilecek.
Teklifi, ‘sansürcü zihniyetin ürünü’ olarak niteleyen CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu “bu teklif yasalaşsa dâhi, ömrü iktidarın ömrüyle sınırlı kalacak. Giderayak yaptıkları bu değişiklik, biz iktidara geldiğimizde derhal yürürlükten kaldırılacak” dedi. İktidarın, enflasyon rakamlarının TÜİK’ten, haberlerin AHaber’den, seçim sonuçlarının Anadolu Ajansı’ndan takip edildiği bir Türkiye yaratmak istediğini belirten Hancıoğlu şunları kaydetti:
“Bu beyhude çabalar, milletin kasasından çalınan 128 milyar doların, çete liderinden 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçilerin, siyasi kimliğini zenginleşme aracı olarak kullanarak borsa vurgunculuğu yapanların konuşulmasını istemeyen bir iktidarın son çırpınışlarıdır.”
CHP’li Hancıoğlu açıklamasında, şu ana kadar 14 maddesi müzakere edilen ve toplamda 40 maddeden oluşan kanun teklifinin içeriğine ilişkin de şu değerlendirmeleri yaptı:
“Teklifin değişmeden kabul edilmesi halinde, halkın haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve sosyal medya araçlarının kullanımı konusunda hayatımız kökten değişecek. Teklifin en can alıcı maddesi 29. Maddedir. Bu maddeyle ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçu diye bir suç icat edilmeye çalışılıyor ve bunun da sınırları çizilmiyor. Örneğin, enflasyon verilerine ilişkin yapılan eleştirel haberler, köşe yazıları, açıklamalar ve bunların kullanıcılar tarafından sosyal medya araçlarından paylaşılması, suç kapsamına alınabilecek. Öyle ki erişime engelli bir haberi sosyal medya hesabından paylaşmak, anlık gelişen bir olaya ilişkin son durumu aktarmak veya yorum yapmak, bunları paylaşan hesaplardan retweet etmek dahi suç olarak değerlendirilebilecek. Düzenleme işte bu yönüyle Anayasa’nın 19’uncu maddesinde tanımlı olan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkına ölçüsüz bir şekilde yapılmış bir müdahaledir.”
İktidarın, seçim yaklaştıkça telaşa kapıldığını ve hukuk ve mantık dışı fiillere yöneldiğini ifade eden Hancıoğlu “kalemini satmayan gazetecilerimiz, özgür basınımız ve milletimiz müsterih olsun, bugünler elbet geride kalacak. Bugünün sansürcü zihniyeti, yarın sokakta vatandaşın yüzüne bakamayacak” dedi.