Dolar 37,9456
Euro 42,0075
Altın 3.792,81
BİST 9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 20°C
Yağmurlu
Samsun
20°C
Yağmurlu
Çar 13°C
Per 14°C
Cum 13°C
Cts 18°C

Epilepsi farkındalığı için ‘Mor Alarm’ çağrısı yapıldı

Epilepsi farkındalığı için ‘Mor Alarm’ çağrısı yapıldı
31 Mart 2025 14:30
322
A+
A-

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon epilepsi hastası bulunurken, 34 milyon kişinin nöbet geçiren birine nasıl müdahale edeceğini bilmediği ortaya çıktı. Uzmanlar, soğan ya da kolonya koklatmanın solunum yollarına zarar verebileceği uyarısında bulunarak doğru ilk yardımın hayati önem taşıdığını vurguluyor.

 
  

Epilepsi farkındalığı için ‘Mor Alarm’ çağrısı yapıldı
Her yıl 26 Mart’ta dünya genelinde epilepsi farkındalığı için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda Türk Epilepsi ile Savaş Derneği de epilepsi hakkında toplumu bilinçlendirmek ve hastalara yönelik damgalamayı sonlandırmak amacıyla ‘Mor Alarm’ kampanyasını başlattı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Nerses Bebek, hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Toplumun yarısı epilepsiyi tanıyamıyor
Epilepsi, kısa süreli beyin fonksiyon bozukluğuna bağlı olarak gelişen ve beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan bir nörolojik hastalık olarak tanımlanıyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon epilepsi hastası bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bebek, ‘Epilepsi Farkındalık Araştırması’na göre toplumun yüzde 58’inin epilepsi hastalığını tanımlayamadığını, yüzde 40’ının ise tedavisinin nöroloji uzmanları tarafından yapıldığını bilmediğini söyledi.

Önyargılar hastaların yaşamını zorlaştırıyor
Prof. Dr. Bebek, bilgi eksikliği ve önyargıların epilepsi hastalarının hayatını zorlaştırdığını belirterek, ‘Evlenemez, çalışamaz, okuyamaz’ gibi mitlerin yanlış olduğunu, epilepsinin doğru tedaviyle yönetilebilen bir hastalık olduğunu ifade etti. Toplumu bilinçlenmeye ve ön yargıları geride bırakmaya çağırdı.

Yanlış müdahaleler hastaya zarar verebilir
Araştırmalara göre ülkede 34 milyon kişi epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl müdahale edeceğini bilmiyor. Prof. Dr. Bebek, nöbet geçiren bir kişiye kolonya veya soğan koklatmanın, ilaç ya da su içirmeye çalışmanın solunum yollarına zarar verebileceğini vurguladı.

Doğru ilk yardım nasıl olmalı?
Epilepsi nöbeti geçiren kişiye doğru yaklaşım şöyle sıralandı:

  • Sakin kalın ve kişiyi güvenli bir alana yatırın.

  • Hareketlerini durdurmaya çalışmayın.

  • Gözlük, kravat, kemer gibi eşyaları çıkarın ya da gevşetin.

  • Kişiyi yana çevirerek ağız salgılarının dışarı akmasını sağlayın.

  • Ağız kapalıysa zorlamayın, açıksa yumuşak bir cisimle dişlerinin arasını koruyun.

  • Nöbetin süresini takip edin. Beş dakikadan uzun sürüyorsa acil yardım çağırın.

  • Hastanın epilepsi hastası olduğunu belirten bir kart taşıyıp taşımadığını kontrol edin.

Epilepsi her yaşta ortaya çıkabilir
Toplumun yüzde 49’u epilepsinin herkesi etkileyebileceğini düşünmezken, yüzde 42’si yalnızca belli yaş gruplarında görülebileceğini sanıyor. Oysa epilepsi her yaşta ve her cinsiyette ortaya çıkabilir. Doğum sırasında oksijensiz kalma, kafa travması, beyin iltihabı veya inme gibi durumlar epilepsiye yol açabiliyor.

 

Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.