Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 7°C
Yağmurlu
Samsun
7°C
Yağmurlu
Paz 6°C
Pts 8°C
Sal 11°C
Çar 10°C

“Gıdaların soğukta muhafazası ve pazara hazırlanması” konferansı

SAMSUN (AA) – Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk, Türkiye'de üretilen yaş meyve …

“Gıdaların soğukta muhafazası ve pazara hazırlanması” konferansı
3 Mart 2022 18:12
246
A+
A-

SAMSUN (AA) – Soğutma Muhafaza Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) Başkanı Prof. Dr. Rahmi Türk, Türkiye'de üretilen yaş meyve sebzelerde üretimden tüketime kadar olan süreçte ciddi kayıplar yaşandığını belirtti.

Türk, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Fahrettin Tosun Konferans Salonu'nda düzenlenen “Gıdaların soğukta muhafazası ve pazara hazırlanması” konferansında yaptığı konuşmada, üretimden tüketime kadar geçen süreçte gıdaların sağlıklı şekilde korunmasıyla ilgili yöntemler hakkında bilgi verdi.

Yaş sebze ve meyve ürünlerinde, tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçte sağlıklı koruma önlemleri alınmadığı için çok büyük kayıplar yaşandığını vurgulayan Türk, “Tonlarca yaş sebze ve meyve bu nedenlerle çöp oluyor. Türkiye'de her yıl yaklaşık 4 milyon ton elma üretimi yapılıyor ama bunun 1 milyon tonu hasattan tüketicinin eline geçene kadar kayıplara uğruyor. Çilek üretiminde de üretimin yüzde 40'ı kayıp. Yaş meyve ve sebzede tarladaki üretimden tüketicinin sofrasına kadar giden süreçte ürünün muhafazası için soğuk zincirin kurulması, ürün kaybını önleme açısından önem taşıyor.” dedi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Muharrem Özcan da tarım ürünlerinde üretim bölümünün kolay, kaliteli üretim ve pazarlamanın ise zor olduğunu söyledi.

Ürünün tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen sürenin çok kıymetli olduğuna dikkati çeken Özcan, şunları kaydetti:

“Tarım ürünlerini üretmek Türk toplumu için en kolay işlem. Ürünleri doğru zamanda ve doğru şekilde hasat edebilmek de bir o kadar önem taşıyor. Hasattan sonra ürünün muhafazası, nakliyesi pazara ya da tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süredeki kalitesi çok önemlidir. Bunun için sektördeki herkesin üzerine düşeni yerine getirmesi gerekiyor. Yaş meyve ve sebze ürünlerinin yüzde 25 ila 50'si üretim, dağıtım ve tüketim noktalarında kayba uğruyor. Bu milli bir kayıptır. Bunun önüne geçmek zorundayız. Bu nedenle herkes bu konuda üzerine düşeni yerine getirmelidir.”

Muhabir: Hızır Hacısalihoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.