Dolar 34,5424
Euro 36,0063
Altın 3.006,41
BİST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 7°C
Yağmurlu
Samsun
7°C
Yağmurlu
Paz 6°C
Pts 8°C
Sal 10°C
Çar 11°C

Havzalı çiftçi deneme amaçlı tarlasını zirai dron ile ilaçladı

SAMSUN (AA) – Samsun'un Havza ilçesinde bir çiftçi, tarlasını deneme amacıyla zirai dron ile ilaçlamaya başladı. Havzalı çiftçi Sencer Gedik …

Havzalı çiftçi deneme amaçlı tarlasını zirai dron ile ilaçladı
23 Nisan 2022 11:04
193
A+
A-

SAMSUN (AA) – Samsun'un Havza ilçesinde bir çiftçi, tarlasını deneme amacıyla zirai dron ile ilaçlamaya başladı.

Havzalı çiftçi Sencer Gedik, özel bir firma ile anlaşarak tarlasını deneme amacıyla zirai dron ile ilaçlattı.

Sencer Gedik, AA muhabirine, bu yıl ilk kez zirai dron ile ilaçlama yaptırdıklarını belirterek, “Önceden 100 dekar alanı bir günde ilaçlayabiliyorduk. Zirai dron, 1 dekar alanı 1 litre su ile mikron ölçekli ilaçlama yapıyor. 4 ton su kullanmamız gerekirken bir günlük işi 100 litre suyla ve 2 saatte bitirdik. Ayrıca tarlamızda traktör kullanımına bağlı olarak herhangi bir lastik izi ve ürün kaybı yaşanmadı.” dedi.

Zirai dron uygulamasıyla hem zamandan hem de maliyetlerden ciddi tasarruf sağladığına işaret eden Gedik, “Traktör ile harcayacağımız mazot, işçilik, kullanılan ilaç ve su miktarı ile zamandan ciddi tasarruf sağladık. Bundan sonra tercihim dron ile ilaçlama olacak.” ifadesini kullandı.

Ziraat mühendisi ve zirai dron pilotu Kıvanç Parlar ise dronların özellikle Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'da mısır, Çukurova'da pamuk, Edirne bölgesinde çeltik üretiminde aktif olarak kullanıldığını anlattı.

Bölgede hububat ve ayçiçeği ziraatında kullanıma başlandığını dile getiren Parlar, bu sayede çiftçilerin hem zamandan hem de ilaçtan tasarruf sağladığını kaydetti.

Muhabir: Hızır Hacısalihoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.