HEKİM TAVSİYESİ
HEKİM TAVSİYESİ
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ,
Gündemimiz o kadar çabuk değişiyor ki . Hiçbir şeye şaşıramıyoruz. Her gün bizi şaşırtacak olaylarla karşılaştığımız için bir çok şeye alıştığımız da bir gerçek.
Kamuoyunda kara para aklama iddiasıyla gündeme gelen Dilan Polat hanımefendinin takipçi sayısı her gün artıyormuş.İnternette fenomen olan bir çok vasıfsız kişi milyonlarca lira para kazanıyormuş.Şaşırmamak elde değil. Ama biz alıştık.Şu bir gerçek ki ; her insan bünyesi farklıdır.Herkesin hastalığı farklıdır.Onun için tıp ta hastalık yok, hasta var denir. Herkese farklı ilaç farklı tedaviler verilir.Kimsenin ilacı kimseye aynı etkiyi göstermez, kimse de kimseye ilaç tavsiye etmemelidir.İlaç hekim kontrolünde kullanılmalıdır.aksi halde yarar yerine zarar verebilir.İşte örneği :Ne zararı var deyip,balık yağı içmek, gazetelerden okuyup kimseye danışmadan alınan balık yağı, insan sağlığı için kalp krizi olarak dönebilir mi, elbette dönebilir.Şaşırdınız mı !!
BMJ Medicine dergisinde yayınlanan bir makalede,düzenli balık yağı kullanan kişilerde inme,kalp hastalığı riskinin artabileceği tespit edildi.Veri tabanına kayıtlı kişilerin yaklaşık üçte birinin düzenli olarak balık yağı takviyesi aldığı belirtildi.
Balık yağı,omega 3,DHA,EPA gibi hayvansal kaynaklı yağları ve D vitamini içerir. Genellikle balık yağlarının % 30 ‘u omega 3 yağ asididir. Omega 3 kötü kolesterol diye adlandırdığımız LDL kolesterolü düşürüp,iyi kolesterol olan HDL yi artırdığı için kalp hastalığında faydalıdır.Ancak ; bir hekime danışmadan plansızca alınan ilaçlar,takviyeler insan sağlığına yarar değil zarar getirebilir !
İngiltere’deki Biobank adlı biyomedikal veri tabanından sağlanan verileri ele alan uluslar arası araştırmacılar, 40-69 yaş arasındaki, ortalama 12 yıl boyunca takip edilen 415 binden fazla kişinin sağlık verilerini analiz ettiler.
Araştırmacılar,veri tabanına kayıtlı kişilerin yaklaşık üçte birinin düzenli olarak balık yağı takviyesi aldığını belirtti.
Balık yağı takviyesinin kalp rahatsızlığı bulunan kişilere faydalı olduğunu bildiren araştırmacılar bu takviyelerin kalp sağlığı iyi olan kişilerde ise inme ve kalp rahatsızlığı riskini artırdığını ifade ettiler.
Araştırmacılar düzenli balık yağı takviyesi kullanımının kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerde atriyalfibrilasyon (kalpte ritim bozukluğu ) gelişme riskinde yüzde 13, inme riskinde yüzde 5 artış görüldüğünü tespit ettiler.
Kalp hastalığı olan kişilerde düzenli balık yağı takviyesinin atriyalfibrilasyonun kalp krizine dönüşme riskinin yüzde 15, kalp yetmezliğinden ölme riskinin de yüzde 9 daha düşük olduğunu ortaya koydu.
D vitamini, bir vitamin olmaktan öte,bağışıklık sistemini güçlendiren bir hormondur aynı zamanda.Ölçülebilir bir değerdir. D vitamini eksikliğinde kemik gelişmesi zayıflar,bağışıklık sistemi çöker.Bu bakımdan D vitamini eksik olanlara D vitamini takviyesi yapmak gerekir.
D vitamininin fazlalığı, zehirlenmesi de olasıdır.D vitamini vücutta biriken bir vitamindir.Geçmişte gelişigüzel D vitamini yazıldığı için literatürde en çok D vitamini zehirlenmesi görülen ülkelerden biriyiz.Hekim hatalarından dolayı.
Demek ki günümüzde kendi başına ilaç kullanmak, komşu tavsiyesi,reklamlardan etkilenmek yok.