Dolar 32,3497
Euro 34,6833
Altın 2.393,81
BİST 10.161,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

İftarda “çorbadan sonra en az yarım saat ara verilmeli” tavsiyesi

– OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya:
– “Çorba içer içmez bütün günün açlığıyla yoğun şekilde bütün öğünleri bir arada yemememiz gerekir. Çorbamızı içtikten sonra yarım saat, bir saat nefeslenelim, rahatlayalım”
– “Nasıl gün içinde sabah, öğlen, akşam yiyorsak, akşam öğününü ikiye bölüp sahurda da kahvaltı yaparsak düzenimizi sağlamış oluruz”

İftarda “çorbadan sonra en az yarım saat ara verilmeli” tavsiyesi
24 Mart 2023 12:09
82
A+
A-

SAMSUN (AA) – FATİH MEHMET KÜRKÇÜ – Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, iftarda çorbadan sonra yarım saat bir saat ara verip ana yemeğin yenilmesini, tatlı ya da meyvenin de bundan bir iki saat sonra tüketilmesini tavsiye etti.

Kaya, AA muhabirine, ramazan ayında değişen yemek yeme ve uyku alışkanlıklarının günlük yaşamda farklılıklar oluşturabildiğini söyledi.

Ramazanda gün içindeki yeme alışkanlığının geceye aktarıldığını, bu durumun özellikle yaşlılar ile büyüme çağındaki çocuklar için önem taşıdığına işaret eden Kaya, “Bu görevimizi yerine getirirken beslenmemizdeki aksatmamamız gereken yönlerimiz olacak. Sabah, kahvaltı yapmamız gerektiği zamanı sahura aktaracağız. Öğlen ya da akşam tüketeceğimiz yiyecekleri de bir sonraki iftar öğününe aktarmamız doğru olacaktır.” diye konuştu.

Sahurda yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık gibi gıdalar tüketilebileceğini, yağlı yiyeceklerin ise tercih edilmemesi gerektiğini dile getiren Kaya, “Ağır kızartma yiyeceklerinden uzak durmamız gerekiyor. Eğer ilaç kullanıyorsak, mutlaka durumu doktorumuza danışarak bu görevimizi yerine getirmemiz gerekiyor. Çok fazla çay tüketmeyi önermiyoruz. Çay tüketimi vücuttan su atılmasına neden oluyor.” ifadesini kullandı.

Kaya, iftarda sebze ve meyve tüketiminin aksatılmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İftarımızı açarken, adetlerimiz hurma ve zeytinle açılır, suyumuzu içeriz. Daha sonrasında hafif, yağlı olmayan çorbayla başlamak en doğrusu olacaktır. Çorba içer içmez bütün günün açlığıyla yoğun şekilde bütün öğünleri bir arada yemememiz gerekir. Çorbamızı içtikten sonra yarım saat, bir saat nefeslenelim, rahatlayalım. Daha sonra sebzemizi, etimizi, yoğurdumuzu tüketelim. Bir iki saat geçtikten sonra da meyvemizi, tatlımızı yiyelim. Hepsini bir arada yersek ne olur? Bir anda kan şekerimiz yükselebilir. Kan şekerinin yüksekliği hem metabolizmamızı bozabilir hem kalbimizin, böbreğimizin yükünü artırabilir. Nasıl gün içinde sabah, öğlen, akşam yiyorsak, akşam öğününü ikiye bölüp sahurda da kahvaltı yaparsak düzenimizi sağlamış oluruz.”

Kaya, özellikle iftar sofrasından tam tahıllı ve kuru baklagillerin eksik edilmemesi, gece boyunca da su tüketimine dikkat edilmesi tavsiyesinde de bulundu.

Muhabir: Tayfur Murat Eğilmez

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.