Dolar 32,4342
Euro 34,5999
Altın 2.383,37
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Az Bulutlu
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C

KGK: Yazılı medya çok zor durumda

KGK: Yazılı medya çok zor durumda
26 Kasım 2021 02:49
241
A+
A-

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), son aylarda ortaya çıkan döviz kurundaki afaki yükseliş sonrasında özellikle kağıda basılı medyanın artan basım maliyetleri karşısında yayın yaşamını sona erdirme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkat çeken yazılı bir açıklama yaptı.
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim imzasıyla yapılan açıklamada şöyle denildi:
Yazılı basının en temel ihtiyacı olan kâğıt ve mürekkep dolar kuruna bağlı olarak ithalatla geldiği için sürekli artan maliyetler, yazılı basını tükenme ve binlerce basın çalışanını da işsiz ve aşsız bırakma riskini taşımaktadır.
Özellikle Anadolu basını için tehlike çanları çalmaktadır. Her şehirde toplumun milli ve nitelikli sesi olan yerel gazeteler günlük baskıları için kağıt bulmakta zorlanmakta ve buldukları kağıda da karaborsa fiyatı ödemek zorunda kalmaktadırlar.

Ekonominin bilinen ve kabul edilen kurallarına aykırı olarak yaşanan döviz artışı karşısında resmi ve özel ilanlar ile gazete satışından başka geliri olmayan Anadolu basınının yaşadığı derin kriz, kısa ve uzun vadede atlatılabilecek düzeyde değildir.
Yerel basının en önemli gelir kalemlerinden resmi ilanlar, kamu yatırımlarının azalması ve en son yayınlanan tasarruf genelgesi ile oldukça azalmış bulunmaktadır.
Özel sektör de yaşanan ekonomik darboğazın mağdurudur. Bu nedenle medya sektörünün bir diğer gelir kaynağı, özel ilanlar da yok denecek düzeydedir. Gazete satış gelirleri de en düşük seviyededir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın koordinasyonunda ilgili kurumlar ve meslek örgütleri ile görüşülerek, yazılı basının yaşatılması için ithal kâğıdın sübvansiyonlu temini konusunda gerekli kamu desteğinin temini başta olmak üzere, resmi ilan fiyatlarının acilen yeniden düzenlenmesi, televizyon kanallarının dolara endeksli uydu bedelleri ve radyoların telif ücretleriyle ilgili indirim ve esneklik sağlanması, ayrıca zor durumda olan tüm medya kuruluşlarının yaşatılması amacıyla hibe ve faizsiz kredi desteğinin sağlanması konusunda adımlar beklemekteyiz.
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) olarak atılacak adımlara ve ortak bir çözüm noktasında buluşma konusundaki girişimlere destek vermeye hazırız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.