Dolar 32,3717
Euro 34,7544
Altın 2.413,87
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 16°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
16°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 18°C
Pts 21°C

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 20 yılda 162 tür kuşa 149 bin 800 TR rumuzlu halka takıldı

SAMSUN (AA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi, Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda 20 yılda 162 …

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 20 yılda 162 tür kuşa 149 bin 800 TR rumuzlu halka takıldı
3 Eylül 2021 14:53
239
A+
A-

SAMSUN (AA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi, Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda 20 yılda 162 tür kuşa 149 bin 800 TR rumuzlu halka takıldığını bildirdi.

Ornitoloji Araştırma Merkezince 15 Ağustos'ta başlayan 2021 yılı Sonbahar Göç Dönemi Kuş Halkalama çalışması Kızılırmak Deltası Cernek Kuş Halkalama İstasyonunda devam ediyor.

Halkalama çalışmasını inceleyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, istasyon sorumlusu öğretim görevlisi Arif Cemal Özsemir’den bilgi alarak, kuşların yakalanması için kullanılan sis ağlarını inceledi.

Ünal, 20 yıldır ilkbahar ve sonbahar göç dönemlerinde halkalama çalışmasının yapıldığını aktardı.

Halkalama çalışmasının Türkiye’nin en uzun soluklu çalışması niteliğinde olduğuna işaret eden Ünal, şunları belirtti:

“Göç dönemlerinde Kızılırmak Deltası Cernek Gölü çevresinde bulunan çalı vejetasyonunun olduğu alanlara 7 ve 12 metre uzunluğunda sis ağları kurularak yapılan bu çalışmalar kapsamında 162 türden yaklaşık 149 bin 800 kuşa TR rumuzlu halkalar takılmıştır. Halkaların üzerinde ülkelere özgü sabit bir adres ve her birey için farklı bir kod numarası yazılıdır. Kod numarası kuşların bireysel olarak tanınmasını, adresler ise tekrar yakalanan ya da ölü olarak bulunan halkalı bir kuşun, halkalanma bilgilerine ulaşılabilmesini sağlamaktadır. Halkalama, göç yollarının, kışlama ve üreme alanlarının, göç takviminin, göç stratejilerinin ve popülasyon dinamiklerinin aydınlatılması konusunda en çok veriyi sağlayan yöntemdir.”

Ünal, 30 geri bildirimle Kızılırmak Deltası’ndan göç eden türlerin göç yolları hakkında bilgi edinildiğini vurgulayarak, “Cernek Halkalama İstasyonunda halkalanıp Finlandiya, İsrail, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Polonya, Ukrayna, Suriye, Mısır ve Rusya gibi ülkelerde tekrar yakalanan kuşlarımız olmuştur. Ornitoloji Araştırma Merkezi tarafından yürütülen 2021 yılı sonbahar göç dönemi kuş halkalama çalışması 15 Ağustos tarihinde başlamış ve ekim ayının sonuna kadar devam edecektir. Usta halkacı ve Türkiye’nin birçok üniversitesinden gönüllü öğrenciler eşliğinde yürütülen bu döneme ait çalışmalarda şu ana kadar 39 türden 1096 kuş halkalanmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Evren Aydoğan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.