Dolar 32,3453
Euro 34,7787
Altın 2.394,76
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 15°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
15°C
Hafif Yağmurlu
Cum 16°C
Cts 15°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Kızılırmak Deltası’nda açan nilüferler görsel şölen sunuyor

SAMSUN (AA) – MEHMET KUMCAĞIZ – UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yer alan göllerin …

Kızılırmak Deltası’nda açan nilüferler görsel şölen sunuyor
19 Haziran 2021 12:05
365
A+
A-

SAMSUN (AA) – MEHMET KUMCAĞIZ – UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde yer alan göllerin üzerinde açan ve görsel şölen sunan nilüfer çiçekleri ziyaretçilerini bekliyor.

Samsun'un 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan ve birçok doğal güzelliği barındıran Kızılırmak Deltası, sulak alanlarında açan ve Hint mitolojisinde “kutsal çiçek” olarak kabul edilen, “lotus” adıyla da bilinen nilüfer çiçekleri ile de görülmeye değer güzellikler sunuyor.

19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, AA muhabirine, Kovid-19 nedeniyle uygulanan kısıtlamalar nedeniyle bir süre ziyaretçilere kapalı olan Kızılırmak Deltası'na bütün doğaseverleri beklediklerini söyledi.

Deltadaki nilüferlerin mayıs ayının sonlarına doğru açtığını, temmuz ayı sonuna kadar da görülebildiğini belirten Topaloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu çiçek geceleri kapanır ve suyun altına girer. Güneşin doğuşuyla tekrar yukarı çıkar ve açar. Çamurlu ortamlarda yetişen ama çamurun kendisini kirletmesine izin vermediği için Hint mitolojisinde kalp ve zihin sağlığını sembolize eder. Nilüferlerin şu anda tam mevsimi. Bundan sonraki süreçte doğaseverlerin mutlaka nilüfer çiçeklerini, nilüfer bahçelerini, ormanların içindeki bu güzellikleri görmesini bekliyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz doğayı tanımaları açısından geziler düzenleyerek burayı görmeliler.”

Topaloğlu, Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin en büyük deltalardan biri olduğuna dikkati çekerek buranın fauna ve florası bakımından çok ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Deltanın dünya kuş varlığı bakımından önemli bir merkez konumunda bulunduğuna işaret eden Topaloğlu, “Nilüfer çiçeklerinin burada yaşaması, deltanın önemini daha da artıyor. Samsun'un tanıtımı için bunu çok önemsiyoruz. Hem kuş varlığı hem sulak alanlardaki ekolojik yaşam hem de nilüfer çiçekleri izlenebiliyor. Nilüfer çiçeklerinin deltanın tanıtımı ve geleceği için ayrı bir öneme sahip olduğunu biliyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: Evren Aydoğan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.