Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Cts 30°C
Paz 30°C
Pts 30°C
Sal 27°C

Kuduza karşı yaban hayvanlarına havadan aşılama

SAMSUN’DA KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI YABAN HAYVANLARINA HAVADAN AŞILAMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI.

Kuduza karşı yaban hayvanlarına havadan aşılama
23 Ekim 2021 04:33
381
A+
A-

Samsun’da kuduz hastalığına karşı yaban hayvanlarına havadan aşılama çalışması başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı, doğal yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla, “Türkiye’de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini” isimli bir Avrupa Birliği Projesi uygulamaya koydu. Proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 225 bin km2 alanda 3 yıl süreyle senede iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütülüyor.

2020 yılı 1 faz 2. kampanya ilkbahar aşılaması kapsamında, aşı atım işlemlerine 20 Şubat tarihinden itibaren başlandı. Samsun merkez ve ilçelerinde, proje kapsamında yapılacak çalışmalar ve kuduz hastalığı hakkında vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi proje başarısı ve kamu sağlığı açısından önem arz ediyor. Bu kapsamda, Samsun’da yerleşim yerleri hariç alanlara uçakla aşı yemleri atılacak. Yaban hayatında özellikle tilkilerin çiftlik hayvanları ile irtibatlarının yüksek olması sebebi ile aşılanmaları planlandı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Vatandaşlarımızın ve özellikle çocukların, havadan atılan baitler (aşılı yem) bulunduğunda kesinlikle dokunmamalarını önemle hatırlatıyoruz. Kapsülün içindeki aşı, göze veya ciltteki açık bir yaraya temas ederse, temas noktalarının su ve sabun ile yıkanması ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Bu yemler sadece tilkilerde bağışıklık oluşturacak şekilde hazırlanmıştır. Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpeklerin başıboş bırakılmaması ve aşılı yemlerin köpekler tarafından yenmesi engellenmelidir. Yemlerin vatandaşlar tarafından bahçelerinde bulunması halinde, direkt temastan kaçarak eldiven veya plastik bir torba ile toplamaları, akabinde de imha edilmeleri için bir veteriner hekime veya sağlık kuruluşuna götürmeleri gerekmektedir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.