Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 27°C
Hafif Yağmurlu
Samsun
27°C
Hafif Yağmurlu
Paz 27°C
Pts 30°C
Sal 28°C
Çar 29°C

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı “SU VE ULAŞIM NEDEN PAHALI?”

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel ARMUTÇU Basın Duyurusu ile “Samsun’da, ulaşım, su, doğalgaz gibi hizmetleri diğer kentlere göre daha pahalı olmasının nedenini Sayıştay Raporları ile anlatmaya çalıştı.

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı “SU VE ULAŞIM NEDEN PAHALI?”
14 Ağustos 2021 02:33
620
A+
A-

Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel ARMUTÇU Sayıştay raporlarına göre “Neden SU VE ULAŞIM NEDEN PAHALI” başlıkla basın duyurusu yaptı.

Başkan ARMUTÇU konuyla ilgili “

T.C.Sayıştay Başkanlığı’nın T.C.Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılına ait denetim raporu, Kasım 2019 ayında yayımlandı. 133 sayfalık rapor çok önemli tespit ve bilgilerle dolu.
Bugünkü basın açıklamamızda sadece iki konunun üzerinde duracağız, diğer konuları ise zaman zaman gündeme getireceğiz.

Bunlardan birincisi; Büyükşehir Belediyemizin Gelir-Gider Durumu ile ilgili

2018 yılında Büyükşehir Belediyesi’nin 724 milyon 384 bin lira GELİRİ olmuşken, 823 milyon 512 bin lira GİDERİ olmuş. Giderler içerisinde 211 milyon lira ile “Mal ve Hizmet Alım Giderleri” ilk sırada bulunurken, 189 milyon lira ile “Faiz Giderleri” ikinci sırada bulunmaktadır.
Mal ve Hizmet Alımlarına yönelik, Sayıştay Denetçilerinin aynı raporda bazı şerhleri (eleştirileri) bulunmakta olup, bu konuya başka bir basın açıklamamızda ayrıca yer vereceğiz.

Bir yılda 189 milyon lira faiz ödeniyorsa acaba borç miktarı ne kadardır?
Faiz; haybeye giden emek, emeğin sömürüsü, birilerinin hakkının birilerine verilmesi, inancımıza göre de haram olan bir illet değil mi?
189 milyon lira faiz yatırıma ve hizmete ayrılsaydı neler yapılmazdı ki? Maalesef kaybeden yine Samsun halkı oldu…

Yine Giderlerin, gelirlerden 99 milyon 128 bin lira fazla olduğu görülmektedir. Bu fazla gider nasıl karşılandı? Tabiki borçlanarak.
Bu durum da Büyükşehir Belediyesi borç yükünü her geçen gün artırmaktadır. Tabi olarak borç yükünün artması da ödenen faizi artıracaktır.
Bu borç-faiz artışı devam ederse, maazallah öyle bir gün gelir ki Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık geliri sadece borç-faiz ödemeye ancak yeter.

 

İkinci konumuz ise Hafif Raylı Sistem;

Hafif Raylı Sistem (Tramvay) Hattının Üniversite Durağı ile OMÜ Kampüs Hattı Yapım işi ile ilgili.

Yaklaşık maliyet bedeli 128.974.548,27 TL olan söz konusu iş %33 indirimle 99.990.568 TL’ye ihale edilmiştir. Yapılan indirim tutarı yaklaşık 29 milyon liradır.

Sayıştay Denetçileri’ne göre;

“Yaklaşık maliyette 15,5 milyon lira olan 5 adet imalata 406 bin lira yapım teklifi veren ilgili firmanın, yaklaşık maliyete göre düşük fiyat verilen başka imalatları da hiç yapmadığı veya düşük miktarda yaptığı tespit edilmiştir.

Diğer taraftan, yaklaşık maliyette tespit edilen fiyata göre çok yüksek fiyat verilip, öngörülenden kat kat fazla imalat gerçekleştirilen kalemlerden büyük miktar teşkil eden 12’si örnek verilmiş ve bu 12 adet imalat için 9,6 milyon lira yerine 27 milyon lira ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.”

Büyükşehir Belediyesi’nin bu tespitlere yönelik verdiği cevap incelendiğinde de ihaleye esas proje ve yaklaşık maliyetin uygulamasının değiştiği, hattın 1 km kısaltıldığı, makasların otomatik hâle getirildiği ve bunlarla ilgili yetkili makamlardan da onayların alındığından bahsettiği görülecektir.

Sayıştay Denetçileri bu cevaplara;

“İhale aşaması tamamlanıp yapım aşamasına geçildiğinde, güzergâh değişikliğine karar verilmesi, planlanan imalatlarda ve imalat miktarlarında esaslı değişikliklere sebebiyet vermiş, yaklaşık maliyet tutarı 15,5 milyon lira olup 406 bin lira bedelle yapılması taahüt edilen 5 adet imalatın yapımından vazgeçilmesi, yapılan 29 milyon lira tutarındaki indirimin yaklaşık yarısını anlamsız hâle getirmiştir.

Ayrıca, yaklaşık maliyette tespit edilen fiyatlara göre teklif fiyatı 2-4 kat fazla olan 12 kalem imalat için yaklaşık 27 milyon lira ödemede bulunulduğu da dikkate alındığı takdirde, yapılan indirimin tamamen anlamsız hâle geldiği görülmektedir.

Diğer taraftan, ihaledeki imalatlarda ve imalat miktarlarında meydana gelen esaslı değişikliklerin, ihaleye iştirak eden firmaların tekliflerinde oluşabilecek muhtemel etkileri göz önünde bulundurulduğunda;  Kamu İhale Kanunu’nun 5.Maddesinde sayılan ve idarelerin, yapılacak ihalelerde saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu şeklinde tarif edilen “temel ilkeler”le de bağdaşmadığı düşünülmektedir” yaklaşımında bulunmuşlardır.

Ve bu sayıştay raporuna göre Samsun halkının suyu, çevre illerde yaşayanlara göre neden daha pahalıya tükettiği, ulaşım araçlarına neden pahalıya bindiği biraz daha anlaşılır hâle geliyor.

Bu minval üzere biz siyasilere ve vatandasa kuru kuruya muhalefetle yeni belediye baskanı ve heyetinin suçlanması yerine gecmis yirmi yilinda muhasebesinin yapmamızın gerektiğini düşünüyorum.” açıklamalarını yaptı.

Samsun'da 30 yılı aşkın süredir gazetecilik mesleği ile uğraşmaktadır.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.