Dolar 38,4286
Euro 43,9234
Altın 4.097,96
BİST 9.294,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun 14°C
Çok Bulutlu
Samsun
14°C
Çok Bulutlu
Sal 14°C
Çar 13°C
Per 15°C
Cum 16°C

Sağlık okuryazarlığı düşük toplumda en büyük sonuç hastalıktır

Sağlık okuryazarlığı düşük toplumda en büyük sonuç hastalıktır
9 Nisan 2025 14:25
161
A+
A-

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Yazıcı, Sağlık-Sen iş birliğiyle düzenlenen ‘Sağlık Okuryazarlığında Bir Adım Ötesi’ sempozyumunda yaptığı konuşmada, bireylerin sağlıkla ilgili bilgileri anlamasının ve kullanabilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Yazıcı, düşük sağlık okuryazarlığı düzeyinin, sağlık hizmetlerine erişimde eşitsizlik ve hastalık yükünün artışı gibi ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekti.

   

‘Bir adım ötesi’ vurgusuyla sempozyum başladı
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Sağlık-Sen tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Sağlık Okuryazarlığında Bir Adım Ötesi: Geliştirmeye Yönelik Müdahaleler’ başlıklı sempozyum, alanında uzman konuşmacılar ve yoğun katılımla başladı. Açılış konuşmalarında, sağlık okuryazarlığının bireyler ve toplum üzerindeki etkilerine vurgu yapıldı.

Doç. Dr. Gülay Yazıcı: ‘Kaliteli yaşam sadece hizmete erişimle değil, bilgiyle mümkündür’
Sempozyumun açılışında konuşan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülay Yazıcı, sağlık okuryazarlığının yalnızca bir bilgi edinme süreci olmadığını, aynı zamanda bireylerin bu bilgiyi değerlendirme ve kararlarında kullanma yeteneğiyle ilişkili olduğunu ifade etti. Yazıcı, ‘Kaliteli bir yaşam sürmek istiyorsak, bireyleri sağlık bilgisini anlama ve uygulama noktasında yetkinleştirmeliyiz’ dedi.

‘Sağlık çalışanları da düşük okuryazarlık düzeyinden etkileniyor’
Doç. Dr. Yazıcı, Türkiye’de yapılan çalışmaların sağlık çalışanlarının da sağlık okuryazarlığı düzeyinin yeterince yüksek olmadığını gösterdiğini belirterek, bu durumun sağlık hizmetlerinin etkinliğini doğrudan etkilediğini söyledi. Yazıcı, ‘Sağlık okuryazarlığı düşük bir toplumda en büyük sonuç hastalıktır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde zayıflık, tedavi süreçlerinde ise yığılma yaşanır’ diye konuştu.

‘Ekip ruhu’ ve çok paydaşlı model vurgusu
Sağlık hizmetlerinin bir ekip işi olduğunu vurgulayan Yazıcı, bireyleri de bu ekibin bir parçası olarak görmek gerektiğini ifade etti. Yazıcı, ‘Sağlık sisteminde en zayıf halka neredeyse oraya müdahale edilmeli. Sağlık okuryazarlığını geliştirmek için eğitimden teknolojiye kadar tüm alanları kapsayan, çok paydaşlı bir model geliştirdik’ dedi.

Pilot uygulama ve göstergelerle takip edilecek
Sempozyumda açıklanan modele göre bir pilot bölgede uygulanacak müdahaleler sonucunda sağlık okuryazarlığı düzeyindeki değişimle birlikte; mortalite, hastanede kalış süresi ve maliyet etkinliği gibi kalite göstergeleri de izlenecek.

Yazıcı: ‘Artık konuşmaktan eyleme geçmeliyiz’
Doç. Dr. Gülay Yazıcı, sempozyumun ‘Bir Adım Ötesi’ ifadesiyle yapılandırılmasının da bu geçişi yansıttığını belirterek, ‘Konuşmanın ötesine geçip artık müdahaleleri hayata geçirmeliyiz. Bu sempozyum, geliştireceğimiz modele de rehberlik edecek’ dedi.

Kaynak: CUMHA – CUMHUR HABER AJANSI

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.